15 Temmuz şehitleri, Avrupa'daki dış temsilciliklerde anıldı

TAKİP ET

fotoğrafları sergilendi.- YunanistanTürkiye'nin Atina Büyükelçiliğinde düzenlenen törende Atina Büyükelçisi...

fotoğrafları sergilendi.

- Yunanistan

Türkiye'nin Atina Büyükelçiliğinde düzenlenen törende Atina Büyükelçisi Çağatay Erciyes konuştu.

"Hepimizin hatıralarında canlı olduğu üzere 15 Temmuz 2016 gecesi ülkemiz hain bir terör saldırısına maruz kaldı." diyen Erciyes, şunları söyledi:

"Türk Silahlı Kuvvetlerine sızan FETÖ mensupları, anayasal düzenimizi, devletimizi, demokrasimizi ve bağımsızlığımızı hedef alan hain ve sinsi bir darbe teşebbüsünde bulundu. Bunu yaparken gözü dönmüş ve beyinleri yıkanmış darbeciler, kendi vatandaşına kurşun sıkmakta ve milli irademizin sembolü olan TBMM’yi bombalamakta dahi beis görmedi ancak hevesleri kursaklarında kaldı. Bu hain darbe girişimi, aziz milletimizin ve kahraman güvenlik güçlerimizin, dünyada eşi benzeri görülmemiş cesareti ve direnci ile bertaraf edildi."

Erciyes, FETÖ'nün sadece Türkiye için değil faaliyet gösterdiği tüm ülkeler için ciddi bir güvelik tehdidi oluşturduğunu vurgulayarak, "Aynı ittifakın mensubu olduğumuz Yunanistan'ın FETÖ, PKK, DHKP-C gibi terör örgütleriyle mücadelede, iyi komşuluk ve ittifak dayanışmasına uygun olarak üzerine düşeni yapmasını bekliyoruz." dedi.

Büyükelçi Erciyes, "O gece kahramanca verilen bu mücadele, demokrasinin zaferidir. Milli birliğimizin sembolüdür." ifadesini kullandı.

Bu yıl düzenlenen anma törenlerinin temasının "Türkiye Yüzyılı'nın Kahramanları" olduğuna dikkat çeken Erciyes, 15 Temmuz şehitlerinin ve gazilerinin yeni "Türkiye Yüzyılı'nın da kahramanları olduğunu dile getirdi.

Anma töreni kapsamında Büyükelçilik binasında, 15 Temmuz demokrasi mücadelesini yansıtan fotoğraflardan oluşan sergi düzenlendi ve Türk vatandaşları ile Yunan basın mensuplarının ziyaretine açıldı.

- Çekya

Türkiye’nin Prag Büyükelçiliğinde düzenlenen anma programı, Prag Büyükelçisi Egemen Bağış’ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Etkinliğe, Eski Avrupa Komisyonu Üyesi ve Eski Çekya AB Bakanı Stephan Füle’nin yanı sıra çok sayıda ülkeden üst düzey davetli katıldı.

Büyükelçi Bağış, konuşmasında, 15 Temmuz'un önemi ve Türk milletinin verdiği demokrasi mücadelesine işaret ederek, FETÖ ile mücadelede dost ve müttefik ülkelerden beklentileri dile getirdi.

15 Temmuz gecesi Türk halkının eşsiz bir sivil demokrasi zaferi ortaya koyduğunu belirten Bağış, dünyanın o gece, farklı siyasi görüş ve yaşam tarzlarından, Türklerin demokrasi, istikrar ve özgürlüklerini savunmak için birleştiğine tanık olduğunu söyledi.

Bağış, Türkiye’nin en karanlık saatlerinden biri olan 15 Temmuz gecesi Çekya’nın Türkiye’nin yanında yer aldığını vurgulayarak, Çek makamlarına, "bu ülkedeki FETÖ bağlantılı örgütlere karşı gerekli önlemleri alma" çağrısında bulundu.

Eski Çekya AB Bakanı Füle de 15 Temmuz'un ardından AB'nin sergilediği tutumun, Türkiye'de eleştirildiğini bildiğini kaydederek, AB yetkililerinin, FETÖ'nün saldırısına uğrayan TBMM'yi ziyaret etmemesinin haklı olarak dikkati çektiğini belirtti. Füle, iktidarın seçimle belirlendiği bir ülkede millet iradesine saygı duyulmasının esas olduğunu söyledi.

- Macaristan

Budapeşte Büyükelçiliğince Yunus Emre Türk Kültür Merkezindeki anma etkinliğine Büyükelçilik ve Macaristan'daki Türk kurumlarının mensuplarının yanı sıra KKTC Budapeşte Temsilcisi Özgür Ezel ve çok sayıda davetli katıldı.

Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu, konuşmasında, şu ifadeleri kullandı:

"Darbecilerin sinsi planlarını uygulamaya koymak için 15 Temmuz 2016’da giriştikleri hain kalkışmayı, ezelden beri hür yaşayan ve daima hür yaşayacak olan milletimiz büyük bir kararlılıkla püskürttü. Demokrasi ve Milli Birlik Günü olarak tarihimizde yerini alan bu yıl dönümünde hem demokrasimizi her türlü tehdide karşı savunma azmimizi bir kez daha ortaya koymak hem de bu uğurda canlarını veren şehitlerimizi rahmet ve minnetle anmak için bir araya gelmiş bulunmaktayız."

Budapeşte Büyükelçiliği ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Budapeşte Program Koordinasyon Ofisinin işbirliğiyle Eötvös Lorand Üniversitesinde (ELTE) bir etkinlik daha düzenlendi.

Etkinlikte ELTE Üniversitesi Türkoloji Bölümü’nde oluşturulan "Türkiye Köşesi"nin açılışı yapıldı. Burada TİKA Budapeşte Program Koordinasyon Ofisi Koordinatörü Elif Türkislamoğlu ile Büyükelçi Karanis Ekşioğlu, günün anlam ve önemine ilişkin konuştu.

- Romanya

Türkiye’nin Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan ev sahipliğinde ve Bükreş Yunus Emre Enstitüsü, Maarif Vakfı Bükreş şubesi ve Uluslararası Demokratlar Birliğinin (UID) katkılarıyla anma töreni yapıldı.

Törene, Eski Romanya Başbakanı Victor Ponta Romen, kamu yetkilileri, kordiplomatik temsilciler, iş insanları, basın mensupları, Büyükelçilik mensupları ve vatandaşlar katıldı.

Yunus Emre Enstitü işbirliğiyle AA'nın 15 Temmuz 2016 darbe girişimi gecesinde çektiği karelerden oluşan “Türkiye Yüzyılı Kahramanları” fotoğraf sergisi ve video gösterimleri düzenlenen törende, şehit ve gaziler için dualar edildi.

Büyükelçi Altan, törendeki konuşmasında, devletin ve kurumlarının içine uzanan, uzun yıllara yayılarak planlı şekilde yerleştirilen suç şebekesinin gerçek yüzünün ortaya çıktığını belirterek, "Diğer yandan çağdaş devlet ve toplum düzeni içinde benzerlerine az rastlanacak bir sivil direniş örneği yaşanmıştır." dedi.

Altan, yıllardır amaçlarına ulaşmak için ülke içinde toplum ve kamu düzenini oluşturan her alanda hiçbir hukuksuzluktan kaçınmayan FETÖ örgütlenmesinin devleti, anayasal düzeni yıkmak suretiyle tamamen ele geçirme emeline ulaşmak için alenen terörizme başvurmaktan çekinmediğini vurguladı.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Avrupa'da 15 Temmuz anma etkinlikleri