"17. yüzyıl İstanbul'u", Evliya Çelebi'nin izinde keşfedilecek

TAKİP ET

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) tarafından 17. yüzyıl İstanbul'unu keşfetmek isteyenler için...

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) tarafından 17. yüzyıl İstanbul'unu keşfetmek isteyenler için Üsküdar, Haliç, Fatih olmak üzere 3 ana rotada 80 mimari yapı ve mekanın ele alındığı "Evliya Çelebi'nin İzinde İstanbul Rotaları" eseri okurlarla buluştu.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, matbu harita eşliğinde yayınlanan kitap, İstanbul'un tarihi ve kültürel mirasını hazırladığı arşiv niteliğiyle okurun dikkatine sunuyor.

İstanbul Kalkınma Ajansının (İSTKA) desteği ve FSMVÜ yürütücülüğünde gerçekleştirilen "İstanbul'un Seyyahı Seyyah'ın İstanbul'u" projesi kapsamında hazırlanan eserin editörlüğünü ise Musa Duman ile Zeynep Kevser Şerefoğlu üstlendi.

FSMVÜ Yayınlarından çıkan, 160 sayfa ve 5 bölümden oluşan kitap, Evliya Çelebi'nin hayatı ve eserleri hakkında bilgi vererek başlıyor.

Kitaba eşlik eden matbu harita İstanbul'u deneyimlemek isteyenlere tarihi yolculukta rehberlik ediyor. Ayrıca eser, Roma, Bizans ve Osmanlı başta olmak üzere birçok dinin, kültürün ve medeniyetin izlerini barındıran İstanbul'un zengin birikimine mekansal ölçekte de bir bakış açısı sunuyor.

- 800 mekan keşfedildi

Açıklamada görüşlerine yer verilen Proje Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi İlhami Danış, şunları kaydetti:

"Evliya Çelebi, bir rüyadan ilham alarak başladığı seyahatinin tüm süreçlerini 10 ciltlik Seyahatname adlı eserinde kaleme almıştır. 17. yüzyıl şehirlerine dair birçok detayı paylaşan eserin ilk cildini ise İstanbul’a ayırmıştır. Doğup büyüdüğü İstanbul'un mahallelerini, sokaklarını, surlarını adım adım gezen Evliya Çelebi, 17. yüzyıl İstanbul'unun sosyal, kültürel ve mimari dokusunun adeta fotoğrafını çekmiştir. Çalışmalarımız kapsamında Evliya Çelebi'nin eserlerini tarayarak 800 mekan ve yer tespit ettik. İlk etapta 80 mekanı gezi rotası olarak işaretledik. Böylelikle projenin ilk çıktısı olarak 'Evliya Çelebi'nin İzinde İstanbul Rotaları' adlı bu kitap hazırlandı."

Kitapta yer alan 80 mekanın MapHub ve ArcGIS üzerinde konumlarının belirlendiği ve fiziki harita üzerinden rotalarının da çizildiği bilgisini veren Danış, "Artık İstanbul'u keşfetme ve Evliya Çelebi'nin İstanbul'unu ve günümüze kadar olan dönüşümlerini ve değişimlerini keşfetme zamanıdır." ifadelerini kullandı.

"İstanbul'un Seyyahı, Seyyah'ın İstanbul'u" projesi ise 15 Şubat 2022 ve 14 Mart 2023 arasında 90 öğrenci ile 9 eğitmen tarafından gerçekleştirildi.

Proje kapsamında kısa film atölyesi, animasyon atölyesi, yaratıcı yazarlık atölyesi olmak üzere üç ayrı atölyede eğitim çalışmaları düzenlendi.

İstanbul gezilerine katılan ve atölyede şehir odaklı metin kurgulamayı öğrenen öğrencilerin kaleme aldıkları yazılar ise "Genç Seyyahların Kaleminden İstanbul" kitabında toplandı.

Evliya Çelebi Evliya Çelebi'nin İzinde İstanbul Rotaları Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İstanbul İstanbul'un Seyyahı Seyyah'ın İstanbul'u