3. İstanbul Eğitim Zirvesi'nde "dijitalleşme çağında eleştirel düşünme" ele alındı

TAKİP ET

Tiran New York Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Marenglen Biba: - "Yapay zekanın müfredata dahil edilmesi bence geç kalınmış bir konu" - Michigan Eyalet Üniversitesi Eğitim Fakültesinde Teknoloji ve İnsan Öğrenimi Profesörü Douglas K. Hartman: - "Yapay zekanın sadece niceliksel bağlamda yaptığı değerlendirme beni biraz korkutuyor"

global iletişim ortağı olduğu, Türkiye Maarif Vakfınca (TMV) Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 3. İstanbul Eğitim Zirvesi'nin ikinci gününde "Dijitalleşme Çağında Eleştirel Düşünme Yeteneğini Korumanın Yolu: İnsan Kalabilmek" başlıklı panel düzenlendi.

California Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümünde Araştırmacı Prof. Dr. Çetin Kaya Koç'un moderatörlüğünde yapılan panelde, Tiran New York Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Marenglen Biba, Hong Kong Eğitim Üniversitesi Müfredat ve Öğretim Başkanı Prof. Chi-Kin John Lee ve Michigan Eyalet Üniversitesi Eğitim Fakültesinde Teknoloji ve İnsan Öğrenimi Profesörü Douglas K. Hartman konuşmacı olarak yer aldı.

Tiran New York Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölüm Başkanı Biba, her teknolojinin yıkıcı olmadığını, teknolojinin özünde iyi olduğunu belirterek, "Ama yapay zekayı ben biraz yıkıcı, en azından bozucu olarak nitelendiriyorum." dedi.

Yapay zekanın avantaj ve dezavantajlarından bahseden Biba, yapay zekanın kullanımının düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Öğretmenlere yapay zekanın sahip olduğu potansiyel hakkında bilgiler verilebileceğini kaydeden Biba, "Yapay zekanın müfredata dahil edilmesi bence geç kalınmış bir konu." diye konuştu.

Biba, öğrencilere yapay zekada olmayan bir şey eklemeleri gerektiğine dikkati çekerek, yapay zekanın öz farkındalığa, bağlam farkındalığına, değer ve kültüre sahip olmadığını vurguladı.

Yapay zekanın anlaşılması gerektiğine işaret eden Biba, "Yapay zeka programını bir ortak olarak görüyorum. Öğrenci ve öğretmenin diyalog kurabileceği bir ortak. O ortağın nasıl çalıştığını anlamamız gerekiyor." değerlendirmesini yaptı.

- "Yapay zeka bizim bir ortağımızdır. Ortağımızı tanımamız gerekiyor"

Hong Kong Eğitim Üniversitesi Müfredat ve Öğretim Başkanı Lee de yapay zekanın en büyük görevinin öğretmen rollerini dönüştürmesi olduğunu aktararak, "yaratıcı bir zihni yaratmanın" önemli olduğunu vurguladı.

Lee, yapay zekanın tek bir alanda uzman olmadığını, kısa sürede istenen konuyla ilgili araştırma yapıp cevap verebildiğini anlatarak, yapay zekada insani değerlerin de göz önünde bulundurulması gerektiğini dile getirdi.

Lee, "Yapay zeka bizim bir ortağımızdır. İş ortağımızdır. Ortağımızla çalışmak için onu tanımamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

- "Yapay zekanın sadece niceliksel bağlamda yaptığı değerlendirme beni korkutuyor"

Michigan Eyalet Üniversitesi Eğitim Fakültesinde Teknoloji ve İnsan Öğrenimi Profesörü Hartman ise yapay zekanın "algoritmik farkındalığı geliştirmede" faydalı olabileceğini belirterek, yapay zeka araçlarında farklı düşünme yöntemlerinin varlığına dikkati çekti.

Hartman, yapay zeka araçlarının manipülasyona açık olabileceğine işaret ederek, "Yani bu araçlar sizi manipüle mi ediyor? Sizin görüşünüzü darlaştırıyor mu? Buna çocuklarımızı her zaman hazırlamalıyız. Çocuklarımızda böyle bir algoritmik farkındalığı oluşturmalıyız." dedi.

Yapay zekanın kullanımının detaylarının öğrenilmesine vurgu yapan Hartman, "Yapay zekanın sadece niceliksel bir bağlamda yaptığı değerlendirme beni biraz korkutuyor. İngilizcede 'şeytan ayrıntıda gizlidir' diye bir söz var. Sadece söylenen şeyin miktarına bakmak değil biraz daha niteliğine bakmak, detaylarına inmek, satır aralarını okumak gereklidir. Bunu yapmak için yapay zeka kullanımını eleştirel karşılıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

3. İstanbul Eğitim Zirvesi Dijitalleşme Çağında Eleştirel Düşünme Yeteneği Türkiye Maarif Vakfı