3. Kuşak ve Yol Forumu, 17-18 Ekim'de Pekin'de düzenlenecek

TAKİP ET

Çin'in öncülük ettiği Kuşak ve Yol Girişimi'nin 10. yıl dönümü dolayısıyla gelecek hafta başkent Pekin'de...

Çin'in öncülük ettiği Kuşak ve Yol Girişimi'nin 10. yıl dönümü dolayısıyla gelecek hafta başkent Pekin'de 3. Kuşak ve Yol Forumu'nun düzenleneceği bildirildi.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Şi Cinping'in forumun açılış törenine katılacağı ve konuşma yapacağı belirtildi.

Açıklamada, 17-18 Ekim'de düzenlenecek forumun temasının, "Yüksek Kaliteli Kuşak ve Yol İşbirliği: Ortak Kalkınma ve Refah için Birlikte" olacağı kaydedildi.

Bakanlık, daha önce foruma 130 ülke ve 30 uluslararası kuruluştan temsilcilerin katılacağını duyurmuştu.

Foruma hangi ülke liderlerinin katılacağına dair henüz detay verilmezken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in konuk olması bekleniyor.

Rus lider, geçen ay ülkesini ziyaret eden Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile yaptığı görüşmede foruma katılacağını teyit etmişti.

Kuşak ve Yol Forumu, en son 2019'da Pekin'de düzenlenmişti. Bu yılki forum, girişimin ilanının 10. yılı olduğu için önem taşıyor.

Kuşak ve Yol Girişimi, ilk kez Çin Devlet Başkanı Şi'nin 2013'te Kazakistan'a yaptığı ziyarette duyurulmuştu.

Tarihi İpek Yolu güzergahı üzerinde Doğu-Batı ticaretini yeniden canlandırma hedefiyle başlatılan projeye 10 yılda 150'den fazla ülke ve uluslararası kuruluş katılmıştı.

Bui kapsamda yürütülen ulaştırma, haberleşme, enerji ve altyapı alanındaki diğer projeler, dünya nüfusunun 3'te 2'sini kapsayan bir coğrafyaya yayılarak Çin'in yükselen güç olarak küresel stratejisinin temeli haline gelmişti.

3. Kuşak ve Yol Forumu Çin Kuşak ve Yol Girişimi Pekin Şi Cinping Vladimir Putin