8. Avrasya Yükseköğretim Zirvesi

TAKİP ET

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: - "Avrasya Yükseköğretim Zirvesi bu sene deprem felaketinin etkilerini halen yaşadığımız bir döneme denk geldi. Milletçe büyük keder içindeyiz. Ancak uluslararası toplumun ülkemizle sergilediği dayanışma ve destek bizlere bu acı günlerde moral veriyor" - Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu: - "Bugün 8'incisi gerçekleşen bu kıymetli organizasyon, inanıyorum ki her yıl olduğu gibi bu yıl da çok değerli kazanımlar ortaya çıkaracaktır. O kazanımlara, değerli paylaşımlara bugün insanlığın çok ihtiyacı olduğuna inanıyoruz"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İstanbul'da gerçekleştirilen 8. Avrasya Yükseköğretim Zirvesi'ne video mesaj gönderdi.

Avrasya Üniversiteler Birliği (EURAS) öncülüğünde, İstanbul Aydın Üniversitesi ev sahipliğinde bu yıl 8'incisi düzenlenen Avrasya Yükseköğretim Zirvesi (EURIE), İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda açılış konuşmalarıyla başladı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, açılış törenine gönderdiği video mesajda, zirveye, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı vesilesiyle bulunduğu Yeni Delhi'den hitap etmekten onur duyduğunu belirterek katılımcıları "İstanbul'a hoş geldiniz." diyerek selamladı.

Avrasya'nın en büyük eğitim zirvesi olan bu anlamlı etkinliğin artık gelenekselleştiğini, başta Doç. Dr. Mustafa Aydın olmak üzere bütün emeği geçen kurum ve yetkilileri tebrik ettiğini dile getiren Çavuşoğlu, "Avrasya Yükseköğretim Zirvesi bu sene deprem felaketinin etkilerini halen yaşadığımız bir döneme denk geldi. Milletçe büyük keder içindeyiz. Ancak uluslararası toplumun ülkemizle sergilediği dayanışma ve destek bizlere bu acı günlerde moral veriyor. İlk andan itibaren yardıma koşan ülkelerinize bir kez de sizlerin nezdinde kalpten teşekkür ediyorum. Bugün İstanbul'da olmanız, depremde kıymetli üyelerini kaybeden Türk akademisine de büyük bir destektir. Bundan sonra da deprem felaketinden etkilenen üniversitelerimize her türlü desteği vereceğinizden eminim." diye konuştu.

Uluslararası dengelerin baş döndürücü bir hızla değiştiği zamanlardan geçildiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, teknolojik ilerlemelerin gün be gün insan beyninin uyum sağlayabileceği seviyenin de ötesine geçtiğini aktardı.

Bakan Çavuşoğlu, üniversitelerin dalgalı denizlere benzetilebileceği bu süreçte insanlığın entelektüel fenerleri niteliğini taşıdığını ifade ederek şunları söyledi:

"Teori ve pratiği bugünlerde birbirine daha fazla yaklaştırmamız gerekiyor. Bu diplomasi için de geçerli. Dışişleri Bakanlığı olarak bu nedenle akademik camiayla işbirliğine özel önem veriyoruz. Gelecek okumaları ve stratejik öngörü çalışmalarında üniversitelerimizle ortak mesai yapıyoruz. Uluslararası ilişkilerin bütüncül bir şekilde ele alındığı Antalya Diplomasi Forumu'nu akademiyle el ele tertipliyoruz. Bugünkü zirvenin de küresel sorunlara vizyoner çözümler üretmeye vesile olacağına inancım tamdır."

- "Zirve, insanlığın ortak geleceğine armağan sunuyor"

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ise video mesajında, gelenekselleşen zirveyi büyük bir acının gölgesinde gerçekleştirdiklerini anlatarak art arda yaşanan deprem felaketlerinde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

Yaşanan tarifsiz acının unutulmasının mümkün olmadığını ve elbette unutmayacaklarını fakat yaraların sarılması için bir olacaklarını, hep birlikte ortak mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Kasapoğlu, göz bebeği ve bu toprakların hazinesi olan kadim şehirleri yeniden ayağa birlikte kaldıracaklarını, eğitim, kültür, sanat, spor, sanayi ve teknoloji gibi her alanda güçlü adımlar atmaya ve yol almaya devam edeceklerini söyledi.

Kasapoğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak, bugüne kadar ülkenin güçlü yürüyüşüne nasıl destek verdilerse bu süreçte de daha üstün bir çabayla çalışmaları sürdüreceklerini aktararak şöyle devam etti:

"Bugün 8'incisi gerçekleşen bu kıymetli organizasyon, inanıyorum ki her yıl olduğu gibi bu yıl da çok değerli kazanımlar ortaya çıkaracaktır. O kazanımlara, değerli paylaşımlara bugün insanlığın çok ihtiyacı olduğuna inanıyoruz. Bilimin, bilginin daha çok üretilmesine, paylaşılmasına, dünyayı esenliğe kavuşturacak fikirlerin üretilmesine belki de bugün her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuyoruz. Biz dünyanın her bölgesinden öğrencilerimizi ülkemizde ağırlıyor olmaktan elbette mutluluk duyuyoruz. Farklılıkları zenginlik addediyor ve üniversitelerde bu vesileyle oluşan dostluk ve dayanışma köprüsünün dünyanın yarınları adına çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz. Avrasya Yükseköğretim Zirvesi de farklı ülkeler ve kıtalardan üniversiteleri buluşturarak insanlığın ortak geleceğine müthiş bir armağan sunmaktadır. Yarınlar adına sözü olan herkes bu süreçte yer almaktadır."

Kuruluşundan bugüne kadar pek çok çalışmaya imza atan Avrasya Üniversiteler Birliğinin başarılarının ve katkılarının artarak devam etmesini dileyen Kasapoğlu, Birliğin Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın başta olmak üzere buluşmada emeği geçenlere teşekkür etti.

Bakan Kasapoğlu, Türkiye'nin vefasını karşılıksız bırakmayıp afetin ilk anından itibaren dostluk ve dayanışma gösteren ülkelere de teşekkürlerini iletti.

8. Avrasya Yükseköğretim Zirvesi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu video mesaj