AA Genel Müdürü Karagöz "100 Yıl Özel Serisi" kitaplarının tanıtımında konuştu:

TAKİP ET

"Anadolu Ajansı olarak Cumhuriyetimizin ilk yüzyılında olduğu gibi, 'Türkiye Yüzyılı' olarak değerlendirdiğimiz ikinci yüzyılında da ülkemizin kurumsal hafızası olmaya, dünyanın ve ülkemizin bütün olaylarını yakından takip etmeye ve arşivlemeye devam edeceğiz" - ''1920'de kurulan Ajansımız, yüz yıllık Cumhuriyetimizin en kıymetli kültürel hazinelerini derleyip sizlerle buluşturuyor. Bunu bir misyon biliyoruz. Bu amaçla büyük önem atfettiğimiz yayınevimizi yeniden konumlandırdık. Burada tanıtımını yaptığımız kitaplar, yeni yayınevimizin ürünleri. Bunun ilk emaresi olan '100 Yıl Serisi' kitaplarımızı yayımladık"

Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz, "Anadolu Ajansı olarak Cumhuriyetimizin ilk yüzyılında olduğu gibi, 'Türkiye Yüzyılı' olarak değerlendirdiğimiz ikinci yüzyılında da ülkemizin kurumsal hafızası olmaya, dünyanın ve ülkemizin bütün olaylarını yakından takip etmeye ve arşivlemeye devam edeceğiz." dedi.

AA'nın Cumhuriyetin yüzüncü yılı kapsamında hazırladığı özel projelerden biri olan "100 Yıl Özel Serisi" kitaplarının Rami Kütüphanesi'ndeki tanıtımında konuşan Karagöz, AA ailesi olarak en kıymetli vazifelerinin dünyaya iz bırakmak olduğuna inandıklarını belirtti.

Bunun için her kıtada, yüzlerce çalışanlarıyla sadece hakikatleri tüm gerçekliğiyle kayıtlara geçirdiklerini ve arşivlediklerini vurgulayan Karagöz, "Ajansımız bunun yanında ülkemizin kurumsal hafızasını da temsil ediyor. 1920'de kurulan Ajansımız, yüz yıllık Cumhuriyetimizin en kıymetli kültürel hazinelerini derleyip sizlerle buluşturuyor. Bunu bir misyon biliyoruz. Bu amaçla büyük önem atfettiğimiz yayınevimizi yeniden konumlandırdık. Burada tanıtımını yaptığımız kitaplar, yeni yayınevimizin ürünleri. Bunun ilk emaresi olan '100 Yıl Serisi' kitaplarımızı yayımladık." ifadelerini kullandı.

Karagöz, serginin üç bölümden oluştuğunu belirterek, ilk bölümde "100 Yılın 100 Edebi Eseri" kitabındaki yapıtların ilk baskılarının olduğunu dile getirdi.

Bu eserleri seçmenin kendileri için kolay olmadığını ve belli kriterler çerçevesinde eserleri ziyaretçilerle buluşturduklarını anlatan Karagöz, bunların "en iyi", "en kıymetli" 100 eser olmadığını ama her birinin kıymetli olduğunu, eserleri seçerken çok özenli davrandıklarını ifade etti.

Karagöz, 26 Kasım'a kadar ziyaret edilecek sergide ise "100 Yılın 100 Edebi Eseri" kitabının görselleştirilmiş halinin bulunduğunu aktardı.

Her yıl İngilizce, Arapça ve Türkçe yıllık yaptıklarını dile getiren Karagöz, "Bu yıllıkları koleksiyonerler muhakkak kütüphanelerinde bulundurmak istiyorlar. 2022'den 2000'li yılların başına kadar Anadolu Ajansının bu yıllıkları, bir yıl içerisinde neler olmuş, hangi önemli olaylar olmuş fotoğraflarıyla kütüphanelerde yerini alıyor. Fakat bu yıl başka bir şey yaptık. 1923 yıllığını yaptık. 1923 yılı ocak ayından itibaren o yıl içerisinde önemli olayları derledik ve ismini 'Yıllık 1923' yaptık. Yine o kitabı da bugün sizlerin ilgisine sunacağız." diye konuştu.

Karagöz, Anadolu Ajansının, Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 6 Nisan 1920'de, edebiyat ve kültür dünyasının iki önemli ismi olan Halide Edip ve Yunus Nadi tarafından kurulduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:

"Anadolu Ajansının ilk Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ağaoğlu, ülkemizin entelektüel hafızasında yer alan önemli bir siyasetçi, düşünür ve yazardır. Kuruluşumuzun ilk yıllarında Yönetim Kurulumuzda yer alan Yakup Kadri, Falih Rıfkı, Ruşen Eşref de Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önde gelen isimlerindendi. Yine aynı şekilde, 'Bayrak Şairimiz' Arif Nihat Asya, okul yıllarında Anadolu Ajansında görev yapan bir şairimizdi. Ülkemizin düşünce dünyasına yön veren bu isimleri saygıyla anıyor ve Ajansımıza kattıkları değer için kendilerine şükranlarımı sunuyorum."

"100 Yılın 100 Eseri" isimli 5 kitaplık bir külliyatlarının oluştuğunu belirten Karagöz, bu 5 kitaplık külliyatın birincisinde edebi eserleri, ikincisinde yüzyılın sanat eserlerini ve üçüncüsünde yüzyılın sinema eserlerini derlediklerini anlattı.

Karagöz, Peyami Safa'dan Yaşar Kemal'e, Şule Yüksel Şenler'den Tarık Buğra'ya, Cahit Zarifoğlu'ndan Oğuz Atay'a, Kemal Tahir'den Rıfat Ilgaz'a kadar geniş bir yelpazede seçkilerinin olduğunu belirterek, "Burada Cumhuriyet'in dönüşümünü, zenginliklerini ve kurulduğu ilk günden günümüze gelişinin hikayesini de bu kitaplarda, yazarlarda bulacağız. Bu kitaplarımıza ve içeriklerine '100yilin100eseri.com' isimli internet sitesinden de ulaşabilirsiniz." diye konuştu.

- "Yüzüncü yılımızı 1923'ten 2023'e kadarki o dönemi kitaplarla kayıt altına aldık"

"Yıllık 1923" kitabında, Cumhuriyetin kuruluş yılı olan 1923'ü esas aldıklarını belirten Karagöz, "Çok kıymetli hocalarımızın katkı sağladığı '100 Yılı Anlamak' isimli, Cumhuriyeti farklı alanlarda değerlendiren uzman isimlerin yer aldığı bir makale kitabını da sizlerle buluşturuyoruz. Bu kitabın içerisinde, belli alanda, alanlarında uzman isimlerin yazdıkları makalelere ulaşacaksınız. Onları da bir kayıt olarak düşmek istedik Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında. Bir kitabımız daha var, 'Cumhuriyetin Büyük Projeleri'. Bu kitabımızda ise Cumhuriyet döneminde gerçekleştirilmiş önemli projelere yer verdik. Böylelikle yüzüncü yılımızı 1923'ten 2023'e kadarki o dönemi kitaplarla kayıt altına aldık." ifadelerini kullandı.

Karagöz, Anadolu Ajansının ülkenin kurumsal hafızasını tutan ve tutmaya da devam edecek olan güzide bir kurum olduğunu vurgulayarak, "Anadolu Ajansı olarak Cumhuriyetimizin ilk yüzyılında olduğu gibi, 'Türkiye Yüzyılı' olarak değerlendirdiğimiz ikinci yüzyılında da ülkemizin kurumsal hafızası olmaya, dünyanın ve ülkemizin bütün olaylarını yakından takip etmeye ve arşivlemeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Konuşmasını tamamlarken Karagöz, projede emeği geçen küratör Samed Karagöz, koordinatör Oğuz Karakaş olmak üzere, AA Kitap, Kurumsal İletişim, Global Pazarlama birimleri, çalışma arkadaşları ile katkı sağlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Medipol Eğitim ve Sağlık Grubu ile Türkiye Emlak Katılım Bankasına da teşekkür etti.

Tanıtım programına, İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can, İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Özhan, AA Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Enis Peru, 26. Dönem AK Parti Milletvekili Mustafa Ilıcalı ile kültür sanat ve edebiyat dünyasından isimler katıldı.

Davetliler, Karagöz'ün konuşmasının ardından sergiyi gezerken, küratör Samed Karagöz, davetlilere eserler hakkında bilgi verdi.

100 Yılın 100 Edebi Eseri AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz Rami Kütüphanesi