AA'nın Sinema Atölyesi'nde film festivali ve endüstrisi ele alındı

TAKİP ET

AA Dış ve Ekonomi Haberleri Yayın Müdürü Barışkan Ünal'ın moderatörlüğünde düzenlenen etkinliğe, Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mutlu Binark katıldı

Sinema Atölyesi serisinin altıncı etkinliği, "Film Üzerinden Film Festivali ve Endüstrisini Keşfetmek" temasıyla AAtölye'de düzenlendi.

AA Akademi koordinasyonunda düzenlenen sinema eğitimleri kapsamında gerçekleşen etkinlikte, Kore sinemasının Gukjesijang (Sözün Değeri) filmi üzerinden Kore'nin ikiye ayrılması, endüstrileşme tarihi ve Busan kentinin Asya'nın film endüstrisi merkezine dönüşmesi ele alındı.

AA Dış ve Ekonomi Haberleri Yayın Müdürü Barışkan Ünal'ın moderatörlüğünde düzenlenen etkinliğe Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mutlu Binark katıldı.

Kore sinemasına ait film ve dizilerin telif hakkı olmadan internette dolaşımına ilişkin araştırma yaptığını söyleyen Binark, Kore dalgası olarak tanımlanan dramların veya sinemanın ülke hükümetlerince politika haline getirildiğini belirtti.

Kore dalgasının gelişmesinin ülkedeki demokratikleşmeyle paralel olduğuna dikkati çeken Binark, ülkenin geçmişte Çin ve Japonya tarafından kolonileştirilmesinin Kore'nin kendi kültürünü oluşturması ve korumasına zemin oluşturduğunu ifade etti.

Kore dramlarının ucuz ve anlatısal cazibeye sahip olması dolayısıyla sinema pazarında çok alıcı bulduğunun altını çizen Binark, şu an K-Pop, Kore dramları, oyunlar, çizgi romanlar ve yemeklerin popüler olduğunu, bunun Ankara'da da yaygınlaştığını dile getirdi.

Asya'da sinema endüstrisinin merkezi haline gelen Busan Uluslararası Film Festivalini sayısal veriler üzerinden anlatan Binark, geçmişte liman kenti olan Busan'ın sinema üzerinden ülkenin kültürel uzamı haline geldiğini açıkladı.

Kore'yi anlama noktasında Gukjesijang filminin çok önemli olduğunu vurgulayan Binark, filmin kesitleri üzerinden bilgiler verdi.

"Film Üzerinden Film Festivali ve Endüstrisini Keşfetmek" AA Sinema Atölyesi Anadolu Ajansı Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mutlu Binark