AA öncülüğünde "Medyada Yapay Zeka Etik Kullanım Rehberi" oluşturulacak

TAKİP ET

Anadolu Ajansı ile Bilişim Vadisi işbirliğinde ve Turkcell ana sponsorluğunda düzenlenen "Medyada Yapay Zekayı Yönetmek" başlıklı forumun katılımcıları rehberin hazırlanması için önerilerini, 31 Aralık'a kadar AA'ya iletebilecek

AR-GE Merkezi Müdürü Yakup Şıvka, AA'nın medya sektöründe teknolojiyi kullanma adına hep öncü olmaya çalıştığını belirterek, "AA'nın medyayı hem haber alanında hem de diğer paydaşlarına örnek teşkil etmesi açısından yönlendirme gücü var." dedi.

Şıvka, bütün yayınların web tabanlı sisteme kaydığına dikkati çekerek, AA'nın da web tabanlı canlı yayın yapan ilk kurum olduğunu bildirdi.

Dijital ortamdaki verilerin korunması konusunda da takip sistemi geliştirildiğini vurgulayan Şıvka, şunları kaydetti:

"Yapay zekayı kullanım açısından da kurum olarak öncü olmaya çalışıyoruz. Ancak temkinli şekilde konuya yaklaşıyoruz. Çünkü programlar çok fazla veriyi içerisinde bulunduruyor. Ancak bunlardan hangisi doğru hangisi değil bunu ayırt edemiyor. Bir diğer tehlike ise yapay zeka uygulamalarının firmalar veya devletler tarafından yönlendirilebiliyor olması. Söz konusu durumlar yapay zekanın kullanımı ve geleceği açısından birtakım endişelere sebep olabiliyor."

Microsoft'un Kamu ve Finans Sektörlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Burcu Ateş, yapay zekanın 1960'lı yıllardan beri var olduğunu anımsatarak, "Yapay zeka birileri tarafından yönetilmiyor, analiz ettiği bilgiler doğrultusunda yan yana getirdiği bilgiler sonucunda cevap üretiyor." ifadelerini kullandı.

Ateş, Microsoft'un OpenAI şirketinin yatırımcılarından olduğunu ve şirketler arasında işbirliği anlaşmaları bulunduğunu aktararak, Microsoft'un tüm yapay zeka uygulamalarından farklı olarak uygulamaları insana yardımcı bir pilot olarak nitelendirdiğini kaydetti.

Yapay zeka sayesinde yerel yazılım firmalarının ulusal firmalarla yarışabilecek yetkinliklere sahip olabileceğini dile getiren Ateş, teknolojik gelişmeleri kaçıran ülkeler açısından uygulamaların büyük fırsat olduğunu anlattı.

Oturuma katılan diğer uzman katılımcılar da 2040'ta nasıl bir medya öngördüklerine ilişkin fikirlerini paylaştı.

- 3. oturum: "Medyada Yapay Zeka Etik Kullanım Rehberi"

AA Türkiye Haberleri Direktörü Hüseyin Yılmaz'ın moderatörlüğünü yaptığı son oturumda ise, "Medyada Yapay Zeka Etik Kullanım Rehberi" oluşturulması amacıyla katılımcılar fikir alışverişinde bulundu.

BengüTürk TV'de yayımlanan "Teknoloji ve Gelecek" programının yapımcı ve sunucusu Şenol Vatansever, yapay zeka teknolojisinin kullanıcısı ya da üreticisi arasında bir karar verilmesi gerektiğini belirtti.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erman Akıllı, yapay zeka konusuna temkinli şekilde yaklaşmakta yarar gördüğünü ifade etti. Akıllı, yapay zekanın medya alanına etkileri konusunda, anlık veri üretimi ve anlık veri paylaşımı noktasında olumlu çıktıları olabileceğini söyledi.

Yapay zekanın, algoritma üzerinden edindiği veriler ışığında kullanıcılara içerik sunduğunu belirten İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Gül Ünlü, bu kapsamda yapay zekanın kullanımı ile yanlış ya da manipülatif içeriklerin tespitinin de mümkün olabileceğine değindi.

Forum, "Medyada Yapay Zeka Etik Kullanım Rehberi"nin, katılımcıların görüşleriyle oluşturulmasına yönelik son oturumla tamamlandı.

Katılımcılar, "Medyada Yapay Zeka Etik Kullanım Rehberi"nin hazırlanması için önerilerini, 31 Aralık'a kadar AA'ya iletebilecek.

aa Anadolu Ajansı Medyada Yapay Zekayı Yönetmek