AB, Arap Birliği ve Suudi Arabistan, Orta Doğu barışı için ortak çalışma grubu kurdu

TAKİP ET

Avrupa Birliği (AB), Arap Birliği ve Suudi Arabistan, iki devletli çözüm temelindeki Arap Barış Girişimi kapsamında...

Avrupa Birliği (AB), Arap Birliği ve Suudi Arabistan, iki devletli çözüm temelindeki Arap Barış Girişimi kapsamında Orta Doğu'da barış çabalarının yeniden canlandırılması için ortak çalışma grubu kurmaya karar verdi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Brüksel'de bir araya geldiği Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ve Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Borrell, üçlü toplantıda Orta Doğu'da barış sürecini yeniden canlandırma yollarını görüştüklerini belirterek, İsrail'in Batı Şeria'da, yasa dışı dokuz yerleşimin yasallaştırılması ve yasa dışı yerleşimlerin genişletilmesi kararını kınadığını bildirdi.

Barış sürecini canlandırmak için yeni yaklaşımlar denemeleri gerektiğine karar verdiklerini ifade eden Borrell, AB-Suudi Arabistan ve Arap Birliği arasında üçlü bir çalışma grubu kurma kararı aldıklarını dile getirdi.

Borrell, "Bu girişimle Orta Doğu'da barışa ihtiyacımız olduğunu göstermek istiyoruz. Bunun olması için İsrail ve Filistin arasında barış olmalı." dedi.

- Suudi Arabistan'ın mesajları

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan da özellikle İsrail'in bu dokuz yerleşim birimini ilhakına ilişkin duyurusu göz önüne alındığında, son zamanlarda Filistin'deki tehlikeli gelişmelerin üçlü toplantının zamanlamasının önemini gösterdiğini vurguladı.

Faysal bin Ferhan, "Barışa giden bir yol bulmaya odaklanmaya devam etmemizin önemli olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

- Arap Barış Girişimi

Arap Birliği Genel Sekreteri Ebu Gayt da toplantıda iki devletli çözümü temel alan Arap Barış Girişimi'ndeki planın sırasına göre nasıl sürdürüleceği ve canlandırılacağına odaklanıldığını belirtti.

Arap Birliği Genel Sekreteri, İsrail'in dünkü kararını kınadığını bildirdi.

- Kahramanmaraş merkezli depremler

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, ülkesinin depremlerin ardından hem Türkiye hem Suriye'ye yardım ekipleri gönderdiğini, bunların Suriye'deki durum göz önüne alındığında ülkenin her yerine ulaştırılmasının önemini vurguladı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt da Türkiye ve Suriye'ye dünyanın her yerinden yardımların sürmesi gerektiğine işaret ederek, "Suriye sınırlarının gerçekten herkese, her türlü yardıma açılması gerekiyor." şeklinde konuştu.




AB DEPREM Filistin İsrail-Filistin Suudi Arabistan