ABB Meclisinde deprem ve kentler arası hareketlilik konuşuldu

TAKİP ET

Meclis Birinci Başkanvekili Ünal: - "Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Ankara'ya 450 bine yakın insan geldiğini biliyorum. Ankara olarak bu kardeşlerimizin sıkıntılarını gidermek, hem kentsel dönüşümü hem diğer sıkıntıların çözümünü birlikte koordine etmek zorundayız"

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi Birinci Başkanvekili Fatih Ünal, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Ankara’ya 450 bine yakın insan geldiğini belirterek, "Ankara olarak bu kardeşlerimizin sıkıntılarını gidermek zorundayız. Hem kentsel dönüşümü hem diğer sıkıntıların çözümünü birlikte koordine etmeliyiz." dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi mart ayı ilk toplantısında 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede yapılan çalışmalar ele alındı.

Meclis Birinci Başkanvekili Ünal başkanlında Belediye Meclisi Konferans Salonu'nda düzenlenen oturum öncesi 6 Şubat'taki depremde hayatını kaybedenler için başsağlığı dileğinde bulunuldu ve dua edildi.

Toplantıda konuşan Ünal, Ankara’ya bu süreçte 450 bine yakın insan geldiğini belirterek, "Bu, nüfusun neredeyse yüzde 10'u demek. Ankara olarak bu kardeşlerimizin sıkıntılarını gidermek zorundayız. Hem kentsel dönüşümü hem diğer sıkıntıların çözümünü birlikte koordine etmeliyiz. Belediyelerimizin iyi bir sınav verdiğine inanıyorum ama yeterli değil." dedi.

AK Parti Meclis Grup Başkanvekili Murat Köse de millet olmanın sevinçte ve tasada beraber olmayı gerektirdiğini söyledi. Köse, "Türk milleti bunu gösterdi ve millet olmanın bilinci ile yaraları hep beraber sarıyoruz orada." dedi.

Depremin ilk saatlerinden itibaren Mamak Belediyesi olarak arama kurtarma ekipleriyle yola çıktıklarını anlatan Köse, AFAD ekipleri ile yaptıkları görüşmelerden sonra Hatay'da görevlendirildiklerini ve orada çalışmalara destek verdiklerini kaydetti.

Köse, deprem bölgesine Ankara'dan giden her belediyenin farklı illerde görev aldığını ifade ederek, deprem bölgesindeki vatandaşların farklı illere göç ettiğini, Ankara'ya ise 200 binden fazla depremzede vatandaşın geldiğini söyledi.

Başkente gelen depremzedelere barınma ve beslenme yardımı yaptıklarını aktaran Köse, şimdiye kadar 30 binden fazla kişiye destek sağladıklarını belirterek destek veren vatandaşlara teşekkür etti.

CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu da deprem bölgesine giden Ankara Büyükşehir Belediyesi ve diğer belediyelerin bütün etkinliklerini gözleri ile gördüğünü, hepsine ayrı ayrı teşekkür ettiğini aktardı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker, depremin ardından devletin tüm kurumlarıyla yardım için seferber olduğunu dile getirdi.

- Ilıkan: "Riskleri krize dönüşmeden yönetebilmeliyiz"

MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan, Ankara olarak depremi ve depremin tetiklediği göçü öncelikleri haline getirmeleri gerektiğini ifade etti. Başkentin böyle hızlı bir değişime altyapı olarak hazırlıklı olup olmadığının sorgulanması gerektiğini ifade eden Ilıkan, şunları kaydetti:

"Afet risk planımız var mı, göç ya da afetler içi simülasyon yapılıyor mu? Tüm gündemimizi bunlara ayırmalıyız. Kurumlar olarak da önceliğimizi bu haline getirmemiz gerekir. Farkındalığı artıracak faaliyetleri artırmamız lazım. Göç bile kontrol altına tutmadığınızda tek başına şehri sıkıntıya sokabilir. Bunların kentsel planlarının burada konuşulması gerekir. Başkent bu risklerin hepsini krize dönüşmeden yönetmeyi başarabilecek bir şehir olmalı. Cumhuriyet'in 100. yılında rol model bir şehir olmalı."

- İYİ Parti'den CHP'ye geçti

Öte yandan İYİ Parti Kahramankazan Meclis üyesi Selim Çırpanoğlu, partisinden istifa ederek CHP’ye geçtiğini Meclisin bilgisine yazılı olarak sundu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi