ABB'nin "Bellek Ankara" projesi erişime açıldı

TAKİP ET

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), kente ve değerlerine ilişkin farkındalık oluşturması amacıyla hazırlanan "Bellek...

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), kente ve değerlerine ilişkin farkındalık oluşturması amacıyla hazırlanan "Bellek Ankara" projesinin yer aldığı internet sitesinin erişime açıldığını bildirdi.

ABB'den yapılan açıklamaya göre, Başkent, Orta Doğu Teknik (ODTÜ) ve Hacettepe Üniversitesi öğretim üyeleri ve araştırma ekibi işbirliğiyle hayata geçirilen uygulama ile Ankara tarihinde önemli yere sahip isimler, yapılar, cadde ve sokaklara dair bilgiler, "bellek.ankara.bel.tr" adresinde yer almaya başladı.

Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından, kentteki tarihi mekanların, değerlerin ve sözlü anlatıların bir araya getirildiği proje kapsamında, Ulus'un tarihi alanları ile kentin çok kültürlü kimliğini oluşturan yapılar ve açık alanlar hakkında tanıtım levhaları yerleştirilmeye başlandı.

Ankaralılara, tarihi alanlara yerleştirilen levhalar üzerindeki karekodlar okutularak daha geniş bilgi ve fotoğraflara web sitesi üzerinden ulaşılmasını sağlayan projenin devamında ise Ulus'taki değerli yapıların tamamına tanıtıcı levhalar yerleştirilecek.

- Ankara'nın iş, bilim, sanat, kültür yaşamı haritalandırıldı

Ankara'nın iş, bilim, sanat, kültür yaşamında önemli izler bırakmış "Kişiler ve Aileler" ile kentin toplumsal gelişimini sağlayan kurumlar ve ekonomik gelişimini sağlayan markalar, sosyal ve kültürel yaşamını şekillendiren kurumlarla işletmeler hakkındaki bilgiler ve fotoğraflar da "Kentin Toplumsal Değerleri" başlığı altında yayımlandı.

Ankara'da gündelik yaşam ve olağanüstü olaylarla ilgili kentlinin deneyimlerini ve anılarını derlemek amacıyla yapılan sözlü tarih görüşmelerinde derlenen hatıralar da web sitesi üzerinden paylaşıma açıldı. Nikah memuru Neziha Günenç'ten gazeteci Altan Öymen'e, siyasetçi Şevket Bülent Yahnici'den mimar Orhan Uludağ'a kadar birçok kişiyle yapılan sözlü tarih çalışmaları da haritalandırıldı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Bellek Ankara kent hafızası tarih Ulus