ABD'de Cumhuriyetçi başkan aday adayı Haley, Biden ve Trump'a yönelik eleştirilerini artırdı

TAKİP ET

"Evsizlerin yüzde 12 arttığını görüyoruz. Şu anda 650 bin evsiz Amerikalı var. Bunların 35 bini gazilerden oluşuyor. Bu, utanç verici" - "İsrail zorlu bir mahallede parlak bir nokta. Terörle mücadele söz konusu olduğunda mızrağın ucundalar. İsrail'in hiçbir zaman Amerika'ya ihtiyacı olmadı. Amerika'nın, İsrail'e her zaman ihtiyacı vardı"

ABD 2024 başkanlık yarışında Cumhuriyetçi Partinin aday adaylarından, ABD'nin eski Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, son seçim programında Başkan Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump'a karşı eleştirilerinin dozunu yükseltti.

Haley, New Hampshire'da, 23 Ocak'ta yapılacak ön seçimlerin arifesinde, CNN kanalındaki canlı yayında Cumhuriyetçi seçmenin sorularını yanıtladı.

Cumhuriyetçi Partinin tek kadın adayı, Henniker kentindeki seçim programında Trump'ın, kendisini kötülemek için reklam kampanyalarına "milyonlarca dolar" harcadığını iddia etti.

Haley, Trump'la ilgili, "Bu öfke nöbetlerini geçirmesinin nedeni, benim bir şansım olduğunu bilmesi." diye konuştu.

Nikki Haley'in, Iowa'daki ön seçimleri kendisinin önünde tamamlayan diğer Cumhuriyetçi aday adayı Ron DeSantis'i (Florida Valisi) hedef alan bir açıklamada bulunmaması dikkati çekti.

Haley, yaklaşık 1,5 saat süren programda, ülke ekonomisinden sağlık ve vergi sorunlarına, dış politikadan yapay zekaya ve ırkçılığa kadar birçok konuda seçmenlerin sorularına yanıt verdi.

- Biden'ın politikalarını ve siyasetten çekilmek istememesini sert dille eleştirdi

New Hampshire anketlerinde oyları Donald Trump'a yakın çıkan Nikki Haley, ABD Başkanı Joe Biden'ın yanlış ekonomi politikaları yüzünden Amerikan halkının geçim sıkıntısı yaşadığını, orta gelirlilerin vergi yükü altında ezildiğini vurguladı.

Ülkedeki evsizlerle ilgili soru üzerine "Evsizlerin yüzde 12 arttığını görüyoruz. Şu anda 650 bin evsiz Amerikalı var. Bunların 35 bini gazilerden oluşuyor. Bu, utanç verici." diyen Haley, "Bu, onların hatası değil. Enflasyonun yükseldiği bir gerçek. Pek çok ailenin sıkıntı çektiğini görüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Beyaz Saray'da bir muhasebeciye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum." diyen Cumhuriyetçi siyasetçi, ABD'nin 34 trilyon dolar borcu olduğunu ve ülkenin, faiz ödemeleri için Çin dahil, dışarıdan borç almak zorunda kaldığını kaydetti.

- ABD Kongresi'ndeki "yaş sorununa" yine değindi

Cumhuriyetçi aday adayı Nikki Haley, ABD Kongresi'ne seçilenlerin görevde kalmasıyla ilgili "üst limit" sınırlaması olması gerektiğini ve başkan seçilmesi durumunda, bunun için imza toplayacağını söyledi.

Haley, Biden'ın yaşıyla ilgili, "Joe Biden ayrılmayı reddediyor. Ülkemizin iyiliği için 80'li yaşlarındaki tüm bu insanların ne zaman çekip gitmeleri gerektiğini bilmeleri gerekiyor. Çünkü Joe Biden'ın iki yıl öncesiyle şimdiki halini karşılaştırabilirsiniz. Rusya'nın, Çin'in, İran'ın onu nasıl gördüğü konusunda ne kadar endişelendiğimi biliyorsunuz. Çünkü onlar da bizim gördüklerimizi görüyor." değerlendirmesini yaptı.

Haley, Amerikan halkının seçeneklerinin 80 yaşındaki başkan adaylarından ibaret olması gerekmediğini, "yeni nesil bir lidere ihtiyaç duyulduğunu" belirtti.

- Hükümetin dış politikasıyla ilgili hayal kırıklığı yaşadığını belirtti

ABD'nin eski Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Haley, Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'deki gemilere yönelik tacizlerine karşı ABD'nin "yeterince sert" karşılık verememesinden dolayı "hayal kırıklığı" yaşadığını, ABD ordusunun Afganistan'dan çekilme şeklinin de "bir fiyasko" olduğunu söyledi.

Uluslararası politikada İran, Rusya ve Çin'i hedef gösteren Haley, bu 3 ülkenin "demokrasiye ve ABD'ye olan nefretleriyle birbirine bağlı oldukları", onlarla doğru şekilde mücadele etmenin "ABD'yi yeniden güçlü kılacağı" iddiasını dile getirdi.

Kadın siyasetçi Haley, İsrail-Filistin çatışmasıyla ilgili de iki devletli çözüm görüşmelerinin tıkanması konusunda Filistin yönetimini suçlu bulduğunu ifade etti.

Nikki Haley, "İsrail zorlu bir mahallede parlak bir nokta. Terörle mücadele söz konusu olduğunda mızrağın ucundalar. İsrail'in hiçbir zaman Amerika'ya ihtiyacı olmadı. Amerika'nın, İsrail'e her zaman ihtiyacı vardı." diye konuştu.

ABD 2024 Başkanlık seçimleri Cumhuriyetçi Parti Nikki Haley