ABD'de Cumhuriyetçi senatörler, sınır anlaşması paketinin bu hafta gündeme alınmasını engelleyecek

TAKİP ET

Cumhuriyetçi senatörler, paket üzerinde çalışmak için daha fazla zamana ihtiyaçları olduğunu belirtiyor

ABD Senatosundaki Cumhuriyetçi senatörlerin, ABD-Meksika sınırının güvenliği ile Ukrayna ve İsrail'e yardımları da içeren 118 milyar dolarlık paketin bu hafta gündeme alınmasını, "incelemek için daha fazla zamana ihtiyaçları olduğu" gerekçesiyle engelleyecekleri bildirildi.

ABD'de Cumhuriyetçilerle Demokratlar arasındaki ana tartışma konularından biri olan güney sınırının güvenliği ve düzensiz göçmenler, bu hafta bir kez daha Senato gündeminin ana maddesi olacak.

Cumhuriyetçi senatörler, Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer'in "söz konusu paketi çarşamba günü gündeme alma oylamasını yapacağız" açıklamasının aksine, paketin tartışmaya açılmasına henüz hazır olmadıklarını bildirdi.

Senato'daki Cumhuriyetçi Parti Temsilcisi John Thune, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, paketin tamamını detaylı şekilde incelemek ve değerlendirmek için zamana ihtiyaçları olduğunu söyledi ve Demokratların paketi aceleye getirmek istediklerini savundu.

Thune, çarşamba yapılması beklenen tasarıyı gündeme alma oylamasında hayır oyu vereceklerini ifade etti.

Paketin ne zaman oylanıp gündeme alınacağı şimdilik belirsiz gözükürken, Cumhuriyetçilerin paketin düzensiz göçmenlerle ilgili maddeleri üzerinde ciddi değişiklik taleplerinin olduğu bildiriliyor.

Öte yandan, Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Mike Johnson, tasarının Senato'da kabul edilmesi halinde kendilerine geleceğini ve burada tasarıyı reddedeceklerini açıkladı.

Başını Donald Trump'ın ve Mike Johnson'ın çektiği bir grup Cumhuriyetçi politikacı, sınır güvenliğini ve Ukrayna yardımlarını içeren söz konusu paketin onaylanmasını reddediyor.

- Sınır güvenliği ve Ukrayna paketinin akıbeti

118 milyar dolarlık paketin Çarşamba günü Senato Genel Kuruluna alınacağını açıklayan Demokratların Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, iki partiden de bu sefer destek istemişti.

Lindsey Graham gibi bazı Cumhuriyetçi senatörler halen paketin bazı maddelerinin tartışılması gerektiğini kaydederken, tasarının oylanmasının zaman alabileceğine dikkat çekmişti.

Paketle ilgili yazılı bir açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden ise sınır güvenliğinin artırılması için daha fazla kaynak ayrılması ve Ukrayna ile İsrail'e yardımların bir an önce gönderilebilmesi için paketin bir an önce geçmesi noktasında Kongre üyelerine çağrı yapmıştı.

Aralık ayında söz konusu tasarının önceki hali Senato'da Cumhuriyetçilerin engeline takılmış, bu sebeple Ukrayna'ya askeri yardımlar kısmi olarak yavaşlamıştı.


ABD ABD Senatosu israil Ukrayna