ABD'den Kosova-Sırbistan ilişkilerinde normalleşme beklentisi

TAKİP ET

ABD'nin Batı Balkanlar Özel Temsilcisi Gabriel Escobar, Sırbistan-Kosova meselesinin çözümünde beklentilerinin...

ABD'nin Batı Balkanlar Özel Temsilcisi Gabriel Escobar, Sırbistan-Kosova meselesinin çözümünde beklentilerinin karşılıklı tanıma üzerine değil, ilişkilerin normalleşmesi üzerine olduğunu söyledi.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da temaslarda bulunan Escobar, ziyaretine ilişkin ABD'nin Belgrad Büyükelçiliğinde basın toplantısı düzenledi.

Sırbistan-Kosova ilişkilerinin normalleşmesi amacıyla 18 Mart'ta Kuzey Makedonya'nın Ohri kentinde yapılacak toplantıdan olumlu gelişmeler beklediklerini ifade eden Escobar, Sırp Belediyeler Birliği'nin (ZSO) kurulması hususunda "çatışmaya" yol açma niyetinde olmadığını söyledi.

Escobar, ZSO'nun kurulması maddesinin Brüksel Antlaşması'nda var olduğunu anımsatarak, "Bu gerçekleşecek ancak asıl sorulması gereken soru ne kadar hızlı olacağıdır." dedi.

Sırbistan ve Kosova'nın Ohri'de birbirini duymasını temenni ettiğini vurgulayan Escobar, "Avrupa Birliği (AB) tarafından sunulan anlaşma tamamen ilişkilerin normalleşmesi üzerinedir. Bizim de bu noktada beklentimiz karşılıklı tanıma üzerine değil, ilişkilerin normalleşmesi üzerinedir." diye konuştu.

Escobar, ABD'nin, Kosova'nın bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü desteklediğine işaret ederek, karşılıklı tanımanın ise bölge çıkarları için önemli bir gelişme olabileceğini sözlerine ekledi.

- Sırbistan, Kosova'yı kendi toprağı görüyor

Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı görüyor.

Belirli aralıklarla karşı karşıya gelen Sırbistan ve Kosova, Avrupa Birliği arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak yol bulmaya çalışıyor.​​​

​​​​​​​AB, Sırbistan ve Kosova arasındaki Belgrad-Priştine Diyaloğu'nun yeni toplantısının 18 Mart'ta Kuzey Makedonya'nın Ohri kentinde yapılacağını duyurmuştu.

ABD Kosova müzakere Sırbistan