ABD'den yabancı yatırım incelemelerinde İngiltere ve Yeni Zelanda'ya muafiyet

TAKİP ET

ABD yönetimi, İngiltere ve Yeni Zelanda'yı yabancı yatırım incelemelerinden muaf tutarak "Beş Göz" ittifakını...

ABD yönetimi, İngiltere ve Yeni Zelanda'yı yabancı yatırım incelemelerinden muaf tutarak "Beş Göz" ittifakını güçlendirdi.

ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, ABD'deki Yabancı Yatırım Komitesi'nin İstisnai Yabancı Devletler statüsüne ilişkin aldığı yeni karar paylaşıldı.

Açıklamada, İngiltere ve Yeni Zelanda'nın kendi yabancı yatırım inceleme programlarının güçlü bulunması nedeniyle İstisnai Yabancı Devletler statüsü için gerekli şartları karşıladığının belirlendiği kaydedildi.

Bakanlığın açıklamasında, söz konusu kararla ABD, İngiltere, Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda'dan oluşan "Beş Göz" ülkelerinden kalifiye yatırımcıların artık belirli kontrol gücü olmayan işlemler, gayrimenkul işlemleri ve zorunlu dosyalama gereklilikleri konusunda Yabancı Yatırım Komitesi'nin istisnalarından yararlanmaya devam edeceği bildirildi.

Yatırım Güvenliğinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Paul Rosen, konuya ilişkin, "ABD, yabancı yatırımı ulusal güvenlik riskleri açısından kapsamlı bir şekilde inceliyor ve müttefiklerimizin de kötü yabancı yatırımdan kaynaklanan riskleri belirlemesi ve ele alması kritik önem taşıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Alınan kararın Beş Göz ittifakının kendi güçlü yabancı yatırım inceleme programlarını uyguladığını yansıttığını belirten Rosen, yatırım güvenliğiyle ilgili konularda bu ülkeler arasındaki koordinasyonu sürdürmeyi beklediklerini ifade etti.

İlk olarak 1946 yılında ABD ile İngiltere arasında imzalanan, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın katılımıyla genişletilen ve UKUSA şeklinde bilinen "elektronik istihbarat" ittifakı, Beş Göz (Five Eyes) olarak adlandırılıyor.

Beş Göz İngiltere Yeni Zelanda