ABD'den Yemenlilerin sıkıntılarını gidermek için "daimi ve kapsamlı siyasi çözüm" çağrısı

TAKİP ET

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Yemen halkının maruz kaldığı...

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Yemen halkının maruz kaldığı sıkıntıların ancak "daimi ve kapsamlı bir siyasi çözüme" ulaşılması halinde sona ereceğini belirtti.

ABD'nin Yemen Büyükelçiliğinin eski adı Twitter olan X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Greenfield'ın BM Güvenlik Konseyi oturumunda sunduğu brifinge yer verildi.

Greenfield, "Yemen halkının acılarını ancak taraflar arasında daimi ve kapsamlı bir siyasi çözüm hafifletilebilir. Ayrıca adaletin ve hesap verilebilirliğin teşvik edilmesi de barışın tesisi çabalarında atılan önemli bir adımdır." ifadelerini kullandı.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi, toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti ortadan kaldırmak, uluslararası barış inşası çabalarını desteklemek, BM'nin barışın tesisi konusundaki çabalarını desteklemek, ülkenin maruz kaldığı güvenlik, ekonomik ve insani zorluklara değinmek için üzerlerine düşeni yapmaları gerektiğini vurguladı.

Yemen halkının yaklaşık on yıldır barış ve adalet istediğini belirten Greenfield, bu çağrıya karşılık vermeleri gerektiğini aktardı.

Greenfield ayrıca temel hizmetleri finanse eden petrol ihracatının aksatılmasına tepki göstererek, Husilerin deniz taşımacılığına yönelik saldırılarının insani krizi daha da artırdığını kaydetti.

- Yemen'deki iç savaş ve insani kriz

Yemen'deki İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Ülkede yıllardır süren çatışmalarda yaklaşık 377 bin kişi yaşamını yitirdi. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de iç savaş nedeniyle yaşanan insani kriz, her geçen gün daha da büyüyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği raporlarına göre, iç savaştan dolayı Yemen halkının yüzde 73'ü (yaklaşık 23,4 milyon) insani yardıma muhtaç hale geldi; 4,3 milyon kişi yerinden edildi.


ABD Yemen