ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin ile ikili ilişkileri görüştü

TAKİP ET

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile ikili ilişkileri görüştü. Blinken, Irak...

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile ikili ilişkileri görüştü.

Blinken, Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin ile Washington’da bir araya geldi.

Toplantı öncesinde basına açıklama yapan Blinken, “Bu önemli bir an, önemli bir toplantı. Irak ile bir Stratejik Çerçeve Anlaşmamız var ancak şimdi yoğun şekilde bu anlaşmanın ekonomik boyutuna ve Irak ekonomisini, bölgenin yeniden entegrasyonunu güçlendirmeye devam etmek için ABD ve Irak olarak Irak halkının yaşamlarında maddi bir fark yaratacak şekilde birlikte yapabileceğimiz çalışmalara odaklandık.” ifadesini kullandı.

Blinken, görüşmede enerji, elektrik üretimi konusuna odaklanacağını belirterek, “Irak, güçlü şekilde enerji bakımından bağımsız olabilir ve olmalıdır. ABD, Irak'ı bu yönde desteklemeye devam edecek. Yani konuşmalarımızın odak noktası bu.” diye konuştu.

ABD Başkanı Joe Biden'ın bir süre önce Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile iyi bir görüşme yaptığını vurgulayan Blinken, Irak yönetimi ile stratejik ortaklığı güçlendirmeyi dört gözle beklediğini kaydetti.

- "Birlikte çalıştık, birlikte savaştık"

Kısa bir açıklamada bulunan Hüseyin de DEAŞ ile mücadelede Irak’a verdiği destekten dolayı ABD’ye teşekkür etti.

Hüseyin, “Birlikte çalıştık, birlikte savaştık, sözde İslam Devleti'ni birlikte yendik ve ekonomimizi inşa etmek, ülkeyi yeniden inşa etmek temelinde birlikte çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

Irak’lı Bakan, ülkesinin çeşitli alanlarda ABD’nin desteğine ihtiyacı olduğunu ve iki ülkenin işbirliğini sürdüreceklerini ifade etti.

ABD Blinken IRAK Irak Dışişleri Bakanı Fuat Hüseyin