ABD, Ermenistan ve Azerbaycan'ın asker serbest bırakma kararını memnuniyetle karşıladı

TAKİP ET

ABD, iyi niyet göstergesi olarak Azerbaycan'ın 32 Ermeni askerini, Ermenistan'ın ise 2 Azerbaycan askerini...

ABD, iyi niyet göstergesi olarak Azerbaycan'ın 32 Ermeni askerini, Ermenistan'ın ise 2 Azerbaycan askerini serbest bırakma kararını memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın daha barışçıl bir bölge için ortak çabalarının takdir edildiği belirtildi.

ABD'nin Azerbaycan'ın 32 Ermeni askerini, Ermenistan'ın ise 2 Azerbaycan askerini serbest bırakma kararını memnuniyetle karşıladığı ifade edilen açıklamada, bunun ilişkileri normalleştirme ve barış anlaşması imzalama yönünde önemli bir güven artırıcı önlem olduğu kaydedildi.

Açıklamada, ABD'nin kalıcı ve onurlu barış için güçlü desteğinin süreceği ifade edildi.

- Azerbaycan ve Ermenistan'dan güven artırıcı adımlar

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı ve Ermenistan Başbakanlığından yapılan ortak açıklamada, Bakü ve Erivan arasında yapılan görüşmeler sonucunda iki devlet arasında güvenin güçlendirilmesine yönelik önemli adımların atılması konusunda anlaşmaya varıldığı belirtilmişti.

Azerbaycan'ın iyi niyet göstergesi olarak 32 Ermeni askerini, Ermenistan'ın ise 2 Azerbaycan askerini serbest bırakma kararı aldığı bildirilen açıklamada ayrıca, Ermenistan'ın iyi niyet göstergesi olarak, Azerbaycan'ın Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (COP29) Taraflar Konferansı'nın 29. oturumuna ev sahipliği yapmak için gerçekleştirdiği başvuruyu desteklediğini ve kendi adaylığını geri çektiği kaydedilmişti.

Azerbaycan'ın da iyi niyet göstergesi olarak, Ermenistan'ın Doğu Avrupa Grubu "COP" Bürosu üyeliği adaylığını desteklediği belirtilen açıklamada, "Azerbaycan ve Ermenistan, yakın gelecekte uygulanacak daha fazla güven artırıcı faaliyetlere ilişkin görüşmeleri sürdürecek ve uluslararası topluma bu çabaları destekleme çağrısında bulunacaktır. Bu, iki devlet arasındaki karşılıklı güvenin güçlendirilmesine yardımcı olacak ve tüm Güney Kafkasya bölgesi üzerinde olumlu bir etki yaratacaktır." ifadelerine yer verilmişti.


ABD asker Azerbaycan Ermenistan Normalleşme serbest bırakma