ABD, fentanil kaçakçılığına karşı aldığı bir dizi "tarihi" önlemi açıkladı

TAKİP ET

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, küresel yasa dışı fentanil ağına karşı, Amerikan hükümetinin aldığı...

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, küresel yasa dışı fentanil ağına karşı, Amerikan hükümetinin aldığı "tarihi" eylem kararlarını açıkladı.

Sullivan, yaptığı yazılı açıklamada, "Bugün ABD, sentetik uyuşturucu kaçakçılığını durdurmak için önemli ve tarihi adımlar atıyor. Bu adımlar, hayat kurtarmak, adalet ve hesap verebilirliği sürdürmek için hükümet çapındaki çabalara büyük bir katkı sağlıyor." ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanlığının dünya çapında yasa dışı fentanil üretimine ve yayılmasına karıştıkları veya destekledikleri iddiasıyla iki düzineden fazla sanık hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirten Sullivan, "Bu, şimdiye kadar getirilen fentanil odaklı cezai suçlamaların en önemlilerinden biridir." değerlendirmesinde bulundu.

Jake Sullivan, Adalet Bakanlığının girişimine ek olarak Dışişleri Bakanlığının, "ABD dışında faaliyet gösteren narkotik kaçakçıların tutuklanmasına yardımcı olacak" bilgi paylaşımlarını ödüllendireceği, Hazine Bakanlığının da yasa dışı fentanil yapımında kullanılan bazı kimyasalların küresel yaygınlaşmasıyla bağlantılı iki şirket ve beş kişiye karşı "tamamlayıcı yaptırım kararı" aldığı bilgilerini paylaştı.

Ulusal Güvenlik Danışmanı, bu bağlamda ABD'nin, sınır komşusu Meksika ve "diğer ortaklar"la birlikte çalıştığını vurguladı.

- Fentanil kaçakçılarının yüzde 86,3'ü ABD vatandaşı

ABD'de düşünce kuruluşu Cato Enstitüsünün raporuna göre, 2021'de hüküm giymiş fentanil kaçakçılarının yüzde 86,3'ünü ABD vatandaşları oluşturuyor. Bu oran, aynı suçtan hüküm giyen düzensiz göçmenlerin on katından daha fazla.

Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard, geçen ay yaptığı açıklamada, ülkesinden ABD'ye fentanil kaçakçılığı yapan başlıca kişilerin Amerikan vatandaşları olduğuna dikkati çekmişti.

Fentanil kaçakçılarının çoğunun Meksika gümrüklerinde yakalandığını belirten Ebrard, "Fentanil ile tutuklananların arasında en fazla sayıyı ABD vatandaşları oluşturuyor. Bunlar göçmen veya Meksikalı değil." ifadelerine yer vermişti.

Öte yandan, ABD ve Kanada arasındaki sınır anlaşmasının 25 Mart'ta yapılan güncellemesine göre, iki ülke arasındaki geçişlerde, fentanil ve ara kimyasal kaçakçılığına ilişkin uyuşturucu trafiğini önlemek için de işbirliğinin güçlendirileceği belirtilmişti.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezine (CDC) göre, ABD'de her gün 150'den fazla kişi fentanil gibi sentetik uyuşturucular nedeniyle hayatını kaybediyor.

ABD ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan fentanil uyuşturucuyla mücadele