ABD, İsrail, Bahreyn ve BAE'nin Ulusal Güvenlik Danışmanları işbirliklerini görüştü

TAKİP ET

ABD, İsrail, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Ulusal Güvenlik Danışmanları bölgesel güvenlik...

ABD, İsrail, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Ulusal Güvenlik Danışmanları bölgesel güvenlik, ekonomi, gıda ve iklim krizi gibi konularda işbirliklerini görüşmek üzere bir araya geldi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi'nin Kudüs'te bir araya geldikleri toplantıya, Bahreyn Kraliyet Muhafız Komutanı Ulusal Güvenlik Müsteşarı Şeyh Nasır bin Hamad ve BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnun bin Zayid Al Nahyan da Abu Dabi'den görüntülü bağlantı ile katıldı.

Görüşmelerin ardından yayımlanan ortak açıklamada, güvenlik danışmanlarının, ABD, İsrail, Bahreyn ve BAE'nin temiz enerji, gelişen teknoloji, bölgesel güvenlik ve ticari ilişkilerin yanı sıra bölgesel entegrasyonu derinleştirmenin yollarını masaya yatırdıkları belirtildi.

Dört muhatabın, İbrahim Anlaşmaları'nın imzalanmasından bugüne bu hususta kaydedilen ilerlemeyi daha da derinleştirmek ve genişletmeyi dört gözle bekledikleri belirtilen açıklamada, görüşmede gıda krizinin de gündeme geldiği bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada, bu kapsamda, güvenlik danışmanlarının teknolojik gelişmelerden yararlanarak gıda krizini ele almak için harekete geçen I2U2 (İsrail, Hindistan, ABD, BAE) grubu ve gıda güvenliği, su teknolojileri, turizm, bölgesel güvenlik, sağlık, eğitim ve bir arada yaşama gibi alanlarda çalışmak için Abu Dabi'de 6 uzmanı bir araya getiren Necef Forumu Çalışma Grubu gibi bölge genelinde gelişen umut verici yeni ortaklıkları da masaya yatırdıkları aktarıldı.

Ortakların bilhassa iklim krizine odaklandıkları vurgulanan açıklamada, güvenlik danışmanlarının, BAE'nin bu yıl COP28 Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak olmasını memnuniyetle karşılayarak, ortak çıkarlar ve karşılaşılan zorluklar karşısında yeni ortaklarla işbirliklerini genişletmek üzere iletişim halinde kalmaya karar verdikleri kaydedildi.

ABD BAE Bahreyn israil Jake Sullivan ulusal güvenlik danışmanları