ABD: Japonya ve Güney Kore ile yapılacak üçlü zirve ilişkileri yeni bir düzeye taşıyacak

TAKİP ET

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD, Japonya ve Güney Kore ile...

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD, Japonya ve Güney Kore ile yapılacak üçlü zirvenin bu ülkeler arasındaki ilişkileri "yeni bir düzeye" taşıyacağını belirtti.

Kirby, düzenlediği basın toplantısında, yarın Washington DC yakınlarındaki Camp David yerleşkesinde düzenlenecek ABD Başkanı Joe Biden, Japonya Başbakanı Kişida Fumio ve Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol üçlü zirvesi ve Kuzey Kore'ye yasa dışı giren ABD askeri Travis King hakkında konuştu.

John Kirby, görüşmede liderlerin işbirliğini kurumsallaştırmanın yollarına da odaklanacaklarını dile getirerek, üçlü zirvenin ilişkileri "yeni bir düzeye" taşıyacağını söyledi.

Zirvenin, üç ülkenin liderleri arasında şimdiye kadar düzenlenen ilk "bağımsız" üçlü zirve olduğunu ve bunun "tarihi" nitelik taşıdığını vurgulayan Kirby, zirve kapsamında yapılacak girişimlerin uzun vadeli konuları kapsayacağına işaret etti.

- "Pyongyang'dan çıkan her şeye şüpheyle bakmalısınız"

Öte yandan Kirby, Kuzey Kore'nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansında (KCNA) yer alan Travis King'in, "ABD ordusunda maruz kaldığı ayrımcılık ve insanlık dışı muamele" nedeniyle Kuzey Kore veya üçüncü bir ülkeye iltica talebinde bulunmak istediği iddialarına ilişkin, "Pyongyang'dan çıkan her şeye şüpheyle bakmalısınız." yanıtını verdi.

Kirby, King'in nasıl bir durumda olduğunu öğrenmek istediklerini dile getirerek, "Ne yazık ki onun güvenliğinden endişe etmek için birçok gerekçemiz var." ifadesini kullandı.

ABD'nin birçok kanal aracılığıyla askerini geri istediğini Kuzey Kore'ye ilettiğini hatırlatan Kirby, Kuzey Kore'den çıkan haberleri olduğu gibi kabul etmenin kendileri için "sorumsuzluk" olacağını söyledi.

- Travis King olayı

Güney Kore'deki Birleşmiş Milletler (BM) Komutanlığı, eski adı Twitter olan X sosyal medya platformu hesabından yaptığı paylaşımda, ABD'li bir sivilin 18 Temmuz'da "izinsiz ve isteyerek" Kuzey Kore sınırını geçtiğini açıklamıştı.

Daha sonra ortaya çıkan ayrıntılarda, 23 yaşındaki Travis King'in asker olduğu, Güney Kore'de gece kulübünde bir sivili darbetmek ve polis aracını tekmelemek suçundan 2 aya yakın hapis cezası aldığı kaydedilmişti. King'in, 10 Temmuz'da serbest bırakılarak disiplin cezası için ABD'nin Teksas eyaletinde bulunan Fort Bliss Askeri Üssü'ne geri gönderilmek istendiği belirtilmişti.

Asker eşliğinde getirildiği havalimanında uçağın kapısından pasaportunu kaybettiği gerekçesiyle geri dönen King'in, daha sonra havalimanından ayrılarak turistlerin yer aldığı Kuzey ile Güney Kore arasındaki Askerden Arındırılmış Bölge (DMZ) olan fiili sınır köyü Panmunjom'a düzenlenen tura katıldığı aktarılmıştı.

Güney Kore'deki BM Komutanlığı, ABD'li askerin nerede olduğuna dair Kuzey Kore'den bilgi talebinde bulunulduğunu ve gelen ilk yanıtta King'in gözaltına alındığının bildirildiğini duyurmuştu.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, 28 Temmuz'da, ABD Başkanı Joe Biden'ın 18 Ağustos'ta Japonya Başbakanı Kişida Fumio ve Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'u Washington DC yakınlarındaki Camp David yerleşkesinde ağırlayacağını bildirmişti.

ABD Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby Güney KORE Japonya Travis King