ABD'li milletvekillerinden Şirin Ebu Akile için adalet çağrısı

TAKİP ET

Bazı ABD'li milletvekilleri, Al Jazeera televizyonunun Filistinli deneyimli muhabiri Şirin Ebu Akile'nin...

Bazı ABD'li milletvekilleri, Al Jazeera televizyonunun Filistinli deneyimli muhabiri Şirin Ebu Akile'nin öldürülmesiyle ilgili hesap sorulması çağrısı yaptı.

Akile'nin katledilmesinin birinci yılında yeğenleri Lina Ebu Akile, Victor Ebu Ekile ve kuzeni Zacharia ile ABD'li milletvekilleri İlhan Omar, Andre Carson, Rashida Tlaib, Betty McCollum ve Jamaal Bowman'ın yanı sıra Gazetecileri Koruma Komitesi Orta Doğu ve Kuzey Afrika Program Koordinatörü Şerif Mansur başkent Washington DC'de Kongre binası önünde basın açıklaması yaptı.

Ailesi ve milletvekilleri, Akile'nin öldürülmesiyle ilgili ABD makamlarını İsrail'den hesap sormaya çağırdı.

Demokrat milletvekili Carson, ABD vatandaşı Akile'nin İsrail tarafından öldürülmesiyle ilgili Kongre'ye kapsamlı bir rapor sunulmasını talep eden "Şirin için Adalet" başlıklı yasa tasarısını yeniden sunduğunu duyurdu.

Akile'nin öldürülmesinde herhangi bir ABD fonunun veya silahının kullanılıp kullanılmamasının ortaya çıkarılması gerektiğini kaydeden Carson, hiçbir Amerikalı gazetecinin sadece işini yaptığı için misilleme, hapsedilme ya da öldürülmekten korkmaması gerektiğini vurguladı.

Milletvekili McCollum da Akile'nin ailesiyle dayanışma mesajları vererek Filistinli gazetecinin İsrail güçlerince öldürülmesinden hesap sorulması için onlarla bir arada bulunmaktan onur duyduğunu belirtti. Milletvekilleri Omar ve Tlaib de Ebu Akile için adalet çağrılarını yineledi.

Yeğeni Lina da Akile'nin öldürülmesinin hesabının sorulması ve adalet talep ettiklerini belirterek İsrailli yetkililerin gazetecinin ölümünden "üzüntü duydukları" yönündeki açıklamalarının bir özür anlamına gelmediğini ve sorumluluk almadıklarını işaret etti.

- Ebu Akile'nin öldürülmesi

Al Jazeera televizyonu için çalışan Filistinli kadın gazeteci Şirin Ebu Akile, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine İsrail ordusunun 11 Mayıs 2022'de düzenlediği baskın sırasında İsrail askerlerince vurularak öldürülmüştü.

İsrail ordusu, yaptığı soruşturma neticesinde "Ebu Akile'yi öldüren kurşunun kimin silahından çıktığının tespit edilemeyeceğini" savunmuştu.

Gazeteci Ebu Akile'nin görev başında ve üzerinde "Press" (Basın) yazılı çelik yelek giydiği halde İsrail askerleri tarafından gerçek mermiyle vurularak öldürülmesi ABD Kongresindeki Demokratların tepkisini çekmiş, milletvekilleri Biden yönetimine İsrail'den hesap sorulması yönünde baskı yapmıştı.

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Amerikan vatandaşı Ebu Akile'nin öldürülmesiyle ilgili Kasım 2022'de soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.

ABD'li Demokrat Senatör Chris Van Hollen, 3 Mayıs'ta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a hitaben kaleme aldığı dilekçede, Akile'nin ölümüne ilişkin hazırlanan raporun "değiştirilmeden ve eksiksiz şekilde" paylaşılmasını talep etmişti.

ABD Andre Carson Ilhan Omar Lina Ebu Akile Şirin Ebu Akile