ABD Senatosu, azli istenen İç Güvenlik Bakanı Mayorkas'ın yargılamasına başladı

TAKİP ET

Temsilciler Meclisi'nin, azil maddelerini kabul edip Senato'ya gönderdiği ABD İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas, Senato Genel Kurulunda yargılanıyor - Mayorkas'ın yargılanacağı Senato mahkemeye dönüşürken, yargılamayı yapacak senatörler de yemin ederek jüri sıfatına büründü

ABD Senatosu, İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas'ın "ABD'nin güney sınırında güvenliği sağlayamadığı" suçlamasıyla azlini talep eden maddeleri görüşmek üzere toplanırken senatörler de "jüri" sıfatıyla yemin ederek yargılama sürecine başladı.

ABD Senatosu Genel Kurulu, Temsilciler Meclisi'nin daha önce kabul ederek gönderdiği ve Mayorkas'ın görevinden azlini talep eden maddeleri ele almak üzere toplandı.

Senato Genel Kurulunda ilgili azil maddelerini görüşmek üzere öğleden sonra toplanan senatörler, oturumun başında geleneksel yemin töreniyle yemin ederek "jüri" sıfatını aldı.

"ABD-Meksika sınırında güvenliği sağlayamadığı" iddiasıyla Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'ndeki azil oylamasında iki farklı başlıkta suçlanan Mayorkas'ın azlini talep eden maddeler Senato'da okundu.

Demokrat Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, yaptığı kısa konuşmada, Mayorkas aleyhindeki azil maddelerinin reddedilmesi için çağrıda bulundu ve kapsamlı duruşmaya geçilmesine gerek olmadığını savundu.

Schumer, azil konusunun siyasi bir araç olarak kullanılmaması gerektiğini belirterek, bu konuda Cumhuriyetçileri suçladı. Mayorkas'ın ağır bir suç veya kabahat işlemediğini savunan Schumer, maddelerin en hızlı şekilde oylanması gerektiğini ifade etti.

Schumer'in bu çağrısına itiraz eden Cumhuriyetçi senatörler ise kapsamlı yargılamanın yapılacağı duruşmalara geçilmesi gerektiğini savundu.

Senato'nun yargılama duruşmalarına geçip geçmeyeceğine ilişkin oylamanın bugün yapılması ve Senato'da 51-49 üstünlüğü bulunan Demokratların isteğinin gerçekleşmesi bekleniyor.

Senato'da Mayorkas'ın yargılama sonucunda suçlu bulunup görevinden alınabilmesi için en az 3'te 2 çoğunluğun "evet" oyu kullanması gerekiyor.

ABD Temsilciler Meclisi, şubat ayında kabul edilen ve İç Güvenlik Bakanı Mayorkas'ın "ülkenin güney sınırında güvenliği sağlayamadığı" iddiasıyla görevinden azlini öngören azil maddelerini dün resmen Senato'ya göndermişti.

İlgili yasaya göre azil maddelerini alan Senato'nun en kısa zamanda bir mahkeme olarak toplanması ve senatörlerin yemin ederek yargılamayı gerçekleştirmeleri gerekiyordu.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, biri 2019 yılında Ukrayna ile ilişkiler konusunda, diğeri 2021 yılında Kongre baskını konusunda iki kez Temsilciler Meclisi'nde azil istemiyle suçlanmış, her iki konuda da Senato'daki yargılamalarda aklanmıştı.

ABD ABD İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas ABD Senatosu