ABD sınır koruma şefi, düzensiz göçmenlerin işlemlerinin hızlı yapılmasını istiyor

TAKİP ET

ABD Gümrük ve Sınır Koruma Şefi Raul Ortiz, sınır koruma organizasyonunun genişletilerek düzensiz göçmenlerin...

ABD Gümrük ve Sınır Koruma Şefi Raul Ortiz, sınır koruma organizasyonunun genişletilerek düzensiz göçmenlerin işlemlerinin sorunsuz ve hızlı bir şekilde yapıldığını görmek istediğini söyledi.

Şef Ortiz, Teksas'ın El Paso kentinde iki gün sürecek olan Sınır Güvenlik Fuarı'nda konuştu.

Düzensiz göçmenlerin işlemlerini yapan tesislerin fast food restoranı gibi hızlı olması gerektiğini belirten Ortiz, "Sınır kontrol noktalarının son teknoloji olmasını, istihbarat teşkilatımızın rakipsiz olmasını istiyorum." ifadelerini kullandı.

ABD'de göçmenlerin hızlı bir şekilde sınır dışı edilmesine izin veren ve 42. Madde olarak bilinen Kovid-19 dönemi yetkilendirmesinin bu hafta sona erecek olması nedeniyle güney sınırında düzensiz göçmenlere yönelik tedbirler sıkılaştırılmıştı.

Sınır devriyesine yakalanan göçmenlerin kağıt ve mülakat işlemlerini hızlandırmak için 1100 yeni eleman alınmıştı.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı da ayrıca, 42. Madde'nin sona erecek olması nedeniyle iç göç makamlarını desteklemek için 2 Mayıs'ta ülkenin güney sınırına 1500 asker konuşlandıracağını duyurmuştu.

Eski Başkan Donald Trump yönetimince 2020'de Kovid-19 salgını nedeniyle "kamu sağlığı" sebep gösterilerek uygulamaya konulan halk sağlığı yasasının bir bölümünü oluşturan "42. Madde" düzenlemesi, insanı koruma talep eden düzensiz göçmenlerin reddedilerek Meksika'ya sınır dışı edilmeleri için kullanılıyordu.

ABD'de mevcut Joe Biden yönetimi de "insani bir sığınma sistemi" tasarlama vaadiyle uygulamanın devamına karar vermişti.

ABD medyasında, Meksika sınırına yakın bölgelerde yaklaşık 150 bin düzensiz göçmenin ülkeye girmek için sınır dışı edilmeyi kolaylaştıran "42. Madde" uygulamasının kaldırılmasını beklediği iddiaları yer almıştı.

Cumhuriyetçiler, Biden yönetimini yasa dışı göç, insan ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi konularda yeterli önlemleri almamakla, bazı Demokratlar ise Biden'i Trump dönemini aratmayacak "göçmen karşıtı" politikalar uygulamakla suçluyor.

42. madde ABD Gümrük ve Sınır Koruma Şefi Raul Ortiz düzensiz göçmenler