Adalet Bakanı Tunç, Yarının Dünyasında Bugünün Çocuk Hakları Paneli'nde konuştu:

TAKİP ET

"(İsrail'in Gazze'ye saldırıları) Bu bir insanlık suçudur, bu bir soykırımdır. Elbet bir gün bu soykırımı yapanların Uluslararası Ceza Mahkemesinin huzuruna çıkıp o çocukların, o bebeklerin hesabını mutlaka verecekleri gün gelecek"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında hayatını kaybeden yaklaşık 13 bin kişinin yüzde 70'inin kadın ve çocuklardan oluştuğunu belirterek, "Elbet bir gün bu soykırımı yapanların Uluslararası Ceza Mahkemesinin huzuruna çıkıp o çocukların, o bebeklerin hesabını mutlaka verecekleri gün gelecek." dedi.

Bakan Tunç, Türkiye Noterler Birliği'nde düzenlenen Yarının Dünyasında Bugünün Çocuk Hakları Paneli'nde konuştu.

Dünyada 20 Kasım'ın 1989'dan itibaren kutlanan Dünya Çocuk Hakları Günü'nü bu yıl buruk geçirdiklerini dile getiren Tunç, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de insanların katledildiğini bundan en çok çocuklar ve bebeklerin etkilendiğini söyledi.

Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısının 13 bine yaklaştığını kaydeden Tunç, "Bunun 5 bine yakını çocuklardan oluşuyor. Çocuk ve kadınlardan oluşan oran yüzde 70'i geçti." diye konuştu.

Tunç, Gazze'de yaşananların bütün dünyanın gözleri önünde gerçekleştiğine işaret ederek, "Bütün dünyanın, uluslararası kuruluşların sessiz kaldığı bir ortamda Türkiye olarak Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde bu haksızlığa, hukuksuzluğa, insanlık suçuna, soykırıma karşı hep yüksek sesle karşı geliyoruz. Dünyada hakkaniyeti, adaleti, hukuku, insan haklarını, çocuk haklarını savunmaya devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Uluslararası kuruluşların ve büyük devletlerin akan kanı durdurma konusunda isteksiz davrandığını ve başarısız olduğunu söyleyen Tunç, devletler ve hükümet başkanları kabul etmese de insanlık vicdanının Filistin'e destek verdiğini, bunun uluslararası sisteme ve sözleşmelere de yansıması gerektiğini vurguladı.

Adalet Bakanı Tunç, Filistin meselesinde önceliğin akan kanın durması olduğunun altını çizerek, "Bu bir insanlık suçudur, bu bir soykırımdır. Elbet bir gün bu soykırımı yapanların Uluslararası Ceza Mahkemesinin huzuruna çıkıp o çocukların, o bebeklerin hesabını mutlaka verecekleri gün gelecek. Buna inanıyoruz. Biz de bunun mücadelesini vermeye devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Tunç, Filistin'de bir yaştan küçük 500'ün üzerinde bebeğin katledildiğini aktardı.

- "Türkiye Yüzyılı çocukların omuzları üzerinde yükselecek"

Adalet Bakanı Tunç, Türk kültürü ve İslam medeniyetinde çocuklara çok önem verildiğini, TBMM'nin açılış günü olan 23 Nisan'ın da Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edildiğini anımsattı.

Türkiye Yüzyılı'nın çocukların omuzlarında yükseleceğini belirten Tunç, "İkinci yüzyılda sizler Türkiye Yüzyılı'nın büyükleri olacaksınız. Sizler, o güçlü Türkiye'yle dünyada hep hakkaniyetin, adaletin sözcülüğünü yapan büyük Türkiye'yle hep gurur duyacaksınız." dedi.

Türkiye'de son 21 yılda çocuk haklarıyla ilgili düzenlemeler yaptıklarını kaydeden Tunç, 1982 Anayasa'sında daha önce yer alamayan çocuk haklarının Anayasa'nın 41. maddesine eklendiğini, ayrıca yasal düzenlemelerin de yapıldığını anlattı. Bakan Yılmaz Tunç, çocuklara yönelik en titiz davranan ve sözleşmelere sadık kalan ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini vurguladı.

Yılmaz Tunç, "Devletin çocukları korumak en asli vazifesidir. Devlet olarak da bunun yapmanın gayreti içerisindeyiz." şeklinde konuştu.

Bakan Tunç, çocuk haklarının takipçisi olacak adalet elçilerine ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, adalet elçiliği görevinin çocuklarda olduğunu da dile getirdi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Türkiye Noterler Birliği Yarının Dünyasında Bugünün Çocuk Hakları Paneli