Af Örgütü: Suriye'de terör örgütü PKK/YPG, DEAŞ mensubu şüphelilere insanlık dışı muamele ediyor

TAKİP ET

Uluslararası Af Örgütü'nün raporuna göre, yaklaşık 56 bin kişinin bulunduğu kamplarda uluslararası insan hakları hukuku ve uluslararası insancıl hukuk ihlal ediliyor - Kamplarda tutulanlara yönelik ihlaller arasında "dayak, boğulma, stres pozisyonu ve cinsiyete dayalı şiddet" bulunuyor

Uluslararası Af Örgütü, Suriye'de terör örgütü PKK/YPG'nin, kamplarda tuttuğu DEAŞ mensubu olduğundan şüphelenilen kişilere insanlık dışı muamele ettiğini bildirdi.

Uluslararası Af Örgütü, Suriye'de "SDG" adını kullanan terör örgütü PKK/YPG'nin işgali altındaki ülkenin kuzeydoğusundaki kamplarda terör örgütü DEAŞ üyesi olduğunu ileri sürerek tuttuğu kişilere ve ailelerine yönelik yaptığı "işkence ve tıbbi ihtiyaçlarından mahrum bırakma" gibi ihlalleri belgeledi.

Af Örgütü, SDG mensupları ve yardım görevlilerinin yanı sıra, DEAŞ ile bağlantılı olmakla suçlanan 126 kişiyle yaptığı görüşmeleri içeren bir rapor yayımladı.

Raporda, terör örgütü PKK/YPG'nin kontrolü altında ve çoğunluğu çocuk ve gençlerden oluşan yaklaşık 56 bin kişinin bulunduğu kamplarda uluslararası insan hakları hukukunun ve uluslararası insancıl hukukun ihlal edildiği; bu kişilerin kamplarda herhangi bir suçlama veya yargılama olmaksızın süresiz tutulduğu belirtildi.

Yargılananların ise çoğu durumda işkence altında alınan itiraflara dayanılarak mahkum edildiği belirtilen raporda, kamplarda tutulanlara yönelik ihlaller arasında "dayak, boğulma, stres pozisyonu ve cinsiyete dayalı şiddet" bulunduğu ifade edildi.

Raporda ifadesine yer verilen ve bu kamplarda tutulan bir erkek, kendisinin ve diğer tutsakların, gardiyanlar tarafından süpürge sopasıyla taciz edildiğini kaydetti.

Kamplarda tutulanların yiyecek, su ve tıbbi bakımdan mahrum edildiği kaydedilen raporda, kalabalık hücrelerde aşırı soğuk ve sıcağa maruz bırakıldığı; bazılarının nefessiz kalarak öldüğüne yer verildi.

Raporda, alıkonulan yaklaşık 14 bin 500 kadın ve 30 bin kadar çocuğun çoğunun insan ticareti kurbanı olduğu, bunların arasında DEAŞ üyeleriyle evlenmeye zorlanan kadınlar ve DEAŞ tarafından zorla silah altına alınan çocukların bulunduğu belirtildi.

Raporda ayrıca, yaşları 11 ila 12 olan bazı erkek çocuklarının ailelerinden zorla alınarak süresiz olarak rehabilitasyon merkezlerine yerleştirilmesi uygulaması da eleştirildi.

- "ABD de bahsi geçen ihlallerden sorumlu"

Af Örgütünün kıdemli kriz danışmanı Nicolette Waldman, gazetecilere yaptığı açıklamada, terör örgütü PKK/YPG'nin kamplarında tutulan kişilerin, bazıları savaş suçuna varan geniş çaplı hak ihlalleriyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Waldman, bu merkezlerin kurulmasında ve sürdürülmesinde kilit rol oynadığı, terör örgütüne 100 milyonlarca dolar sağladığı ve alıkonulanları düzenli olarak sorguladığı için ABD'nin de bahsi geçen ihlallerden sorumlu olduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "(Af Örgütünün) Endişelerinin çoğunu paylaşıyoruz ve bunları ele almak için çalışıyoruz." ifadesi kullanılırken, Waldman, Washington'ın büyük olasılıkla bu kötü koşulları başından beri bildiğini söyledi.

Waldman, "Ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını düşünmüyoruz. Özellikle de bu durumun oluşmasında kilit rol oynadıkları için çok daha büyük bir sorumluluğu kabul etmeleri gerekiyor." ifadesini kullandı.

- Hol ve Roj kampları

PKK/YPG, Haseke ilinde yer alan Hol ve Roj kamplarında, Deyrizor'daki terör örgütü DEAŞ üyelerinin aileleri ile çatışmalardan kaçan sivilleri tutuyor.

Kamplarda, örgütün alıkoyduğu çoğu sivil on binlerce kişi insanlık dışı şartlarda barındırılıyor.

Hijyenik olmayan lavabo ve duş kabinleri, yırtık çadırlar, son kullanma tarihi geçmiş yiyecekler, kronik rahatsızlıkları olanlara ilaç temin edilmemesi, hasta bakımı yapılamaması kamptaki başlıca sorunlar arasında yer alıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) ve sivil toplum örgütleri, 10 bin kişi kapasiteli Hol Kampı'nda bunun birkaç katı kişinin tutulduğunu ve insani durumun giderek kötüleştiği uyarısında bulunuyor.

Hol kampı PKK/YPG SDG suriye