Af Örgütüne göre, Tunus'ta Gannuşi'ye verilen ceza, ülkedeki muhaliflere baskının göstergesi

TAKİP ET

Uluslararası Af Örgütüne göre, Tunus'ta Nahda Hareketi lideri ve eski Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi'ye 15...

Uluslararası Af Örgütüne göre, Tunus'ta Nahda Hareketi lideri ve eski Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi'ye 15 Mayıs'ta verilen hapis cezası, ülkedeki muhaliflere yönelik baskının bir göstergesi.

Örgütten yapılan açıklamada, ülkenin büyük partisinin liderine verilen hapis cezasının muhaliflere ve Cumhurbaşkanı Kays Said'i eleştirenlere yönelik baskının bir parçası olduğuna işaret edildi.

Gannuşi'nin 15 Mayıs'ta 1 yıl hapis ve para cezasına çarptırıldığı hatırlatılan açıklamada, Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika'dan Sorumlu Direktör Yardımcısı Vekili Rawya Rageh'in de ifadelerine yer verildi.

Rageh, "Tunuslu makamlar, baskıcı ve belirsiz ifadelerle yazılmış yasaları muhaliflere dava açmak, onları tutuklamak ve soruşturmak için kullanıyor. Gannuşi'nin ceza alması, insan haklarına ve muhalefete yönelik artan baskıyı endişe verici şekilde gösteriyor." değerlendirmesini yaptı.

Gannuşi'nin geçen yıl bir cenazede yaptığı konuşmada, ölen kişi için "tirandan korkmayan cesur bir kişi" açıklamasını hatırlatan Rageh, "İfade özgürlüğü hakkını kullanması bile bu davanın arkasında siyasi bir motivasyon olduğunun göstergesi." yorumunu yaptı.

Bir emniyet mensubu, Gannuşi’nin Şubat 2022'de bir cenaze töreninde yaptığı konuşmada, emniyet güçlerine yönelik "tağut" ifadesini kullanmak suretiyle hakaret ettiği gerekçesiyle şikayette bulunmuştu.

Bu şikayet üzerine açılan soruşturma kapsamında Gannuşi’nin tutuksuz yargılanmasına karar verilmişti.

Nahda lideri, "devletin güvenliğine karşı komplo kurmak" suçlamasıyla yürütülen soruşturmada ise tutuklu bulunuyor. Soruşturma kapsamında 17 Nisan'da gözaltına alınan Gannuşi, tutuklu yargılanmak üzere cezaevine gönderilmişti.

Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannuşi uluslararası af örgütü