Afgan gençler, Afgan-Türk Maarif Okullarının düzenlediği bilim ve teknoloji fuarında hünerlerini yarıştırdı

TAKİP ET

Öğrenciler, ağırlıkla gelişmiş tarımsal sulama sistemleri, akıllı park sistemleri, güneş enerjisi ve atıklardan elektrik üretimi, atık geri dönüşümü gibi Afganistan'ın ihtiyaç duyduğu alanlardaki sorunlara odaklandı

BİLAL GÜLER - Afganistan'da faaliyet gösteren Türkiye Maarif Vakfına (TMV) bağlı Afgan-Türk Maarif Okulları öğrencileri, bilim ve teknoloji fuarında geliştirdikleri projelerle becerilerini sergiledi.

Afganistan genelindeki Afgan-Türk Maarif Okullarında eğitim gören öğrencilerin çalışmaları arasından seçilen 45 proje, "Afgan-Türk Maarif Okulları Birinci Bilim ve Teknoloji Fuarı" kapsamında başkent Kabil'de bulunan vakfın Teymeni yerleşkesinde sergilendi.

70'den fazla öğrencinin dahil olduğu projelerde, ağırlıkla gelişmiş tarımsal sulama sistemleri, akıllı park sistemleri, güneş enerjisi ve atıklardan elektrik üretimi, atık geri dönüşümü gibi Afganistan'ın ihtiyaç duyduğu teknolojik çözümlerin ele alındığı görüldü.

Fuar kapsamındaki projeler, ilkokul, ortaokul ve lise kategorisinde değerlendirilecek ve ilk 3'e girenlere sırasıyla dizüstü bilgisayar, tablet ve akıllı saat hediye edilecek.

- Kuraklıktan elektrik sorununa çözüm arayışları

Afgan-Türk Maarif Okullarında eğitim gören öğrenciler, fuar kapsamında geliştirdikleri projelerini AA muhabirine anlattı.

4. sınıf öğrencisi Emanullah ve sınıf arkadaşı Yusuf, atık suların tarımsal sulama için elverişli hale getirilmesi için su geri dönüşüm projesi geliştirdi.

Emanullah, ülkesi Afganistan'ın kuraklık yaşadığını belirterek, oluşturduğu 6 aşamalı arıtma sistemi ile atık suları tarımda kullanabilecek düzeye getirdiklerini anlattı.

Projesini zamanla daha da geliştirmek istediğini söyleyen Emanullah ve arkadaşı Yusuf, yetkililerden destek beklediklerini dile getirdi.

11. sınıf öğrencileri Muhammed Mustafa ve Alaaddin Süleymani, ünlü bilim insanı Nikola Tesla'yı örnek aldıklarını belirterek, kablosuz elektrik aktarım sistemi geliştirdiklerini ifade etti. Oluşturdukları manyetik alan içerisinde ampullerin kablolara gerek duymadan yandığını gösteren Mustafa ve Süleymani, bunun elektrik maliyetini azaltacağını söyledi.

Mustafa ve Süleymani, geliştirdikleri sistemin kar, yağmur, fırtına gibi doğal afetlerde kesintisiz çalışabildiğini belirterek, ülkeleri Afganistan'ın bu tür projelere güçlü bir şekilde ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

12. sınıf öğrencileri İftihar Alem Pohenyar ve arkadaşları Muhammed Cavid Nur ile Ahmed Muzemmil Mayan de kömür sobasının yaydığı ısıdan elektrik üreterek, evlerin bu şekilde aydınlanabileceğini gösteren projeyi sundu.

Pohenyar, sobanın kenarlarına ateşe dayanıklı paneller konularak, ısının elektrik enerjisine dönüştürüldüğünü, bu sayede elektriğin depolanabilir ya da anında kullanıma hazır hale gelebildiğini aktararak, "Bu sistemin, ülkemizde uygulanması mümkün. İnsanların çoğu kömür sobasıyla ısınıyor. Bu projeyle ateşin yanında ısıdan elde edilen elektrikten de yararlanılabilir." dedi.

10. sınıf öğrencisi Muhammed Azimi de akıllı park sistemi üzerinde çalıştığını söyledi. Daha önce geliştirdiği projelerle Türkiye'de TeknoFest'e katıldığını ve ödül aldığını belirten Azimi, ileride elektrik mühendisi olup ülkesindeki enerji sorununa çözüm arayacağını dile getirdi.

Azimi, geliştirdiği akıllı park sistemiyle sürücülerin zaman kaybetmeden mobil uygulama kullanarak aracını park edebileceği yerleri rahatlıkla bulabileceğini kaydetti.

- "Memleketimizin yeteneklerini görmenin mutluluğunu yaşıyoruz"

Türkiye Maarif Vakfı Afganistan Ülke Temsilcisi Ahmet Tukur, Afgan-Türk Maarif Okullarında Afganistan'ın parlak öğrencilerini yetiştirdiklerini belirtti.

Tukur, "Değer katan her projeyi öne çıkarmayı istiyoruz. Çünkü biz biliyoruz ki bu gençler, Türkiye'nin ve Afganistan'ın gururu olmakla beraber Afganistan'ın yarınlarını ve geleceğini inşa edecek gençlerdir." ifadesini kullandı.

Fuarı gezen Kabil Valisi Şeyh Muhammed Kasım Halid, TMV'nin Afgan gençlere eğitim imkanı sağlamasından dolayı Türkiye ve kurumlarına teşekkür etti.

TMV'nin Afganistan'da gerçekleştirmek istediği projeler için her türlü kolaylığın sağlanacağını kaydeden Halid, "Tecrübe ve uygulama açısından memleketimizin yeteneklerini görmenin mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.

Afganistan bilimveteknolojifuarı türkiyemaarifvakfı