Afrika Birliği Komisyonu Başkanı, İtalya'nın "Mattei Planı"nı kendilerine danışmamasını eleştirdi

TAKİP ET

Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı Musa Faki Mahamat, İtalya'nın gündeme getirdiği Afrika için kalkınma...

Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı Musa Faki Mahamat, İtalya'nın gündeme getirdiği Afrika için kalkınma projelerini öngören "Mattei Planı"na dair önceden kendilerine danışılsaydı bundan memnun olacaklarını söyledi.

Roma'da düzenlenen "İtalya-Afrika: Ortak Büyüme İçin Bir Köprü" isimli zirveye katılan Mahamat, burada yaptığı konuşmada, ev sahibi İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin zirvenin açılışında duyurduğu "Mattei Planı"na işaret ederek, "Sayın Başbakan, önerdiğiniz Mattei Planı konusunda bize danışılmasını isterdik. Afrika, uygulamanın çerçevesini ve yöntemlerini tartışmaya hazır." dedi.

Mahamat, sözlerden eyleme geçilmesinin gerekliliğini vurgulayarak, "Çoğu zaman yerine getirilmeyen vaatlerle artık yetinemeyiz." diye konuştu.

Meloni ise zirvenin açılış konuşmasında, İtalya'nın Afrika’ya yönelik kalkınma hamlesi olan ve adını 1962'de bir uçak kazasında ölen İtalyan iş insanı Enrico Mattei'den alan "Mattei Planı"nın detaylarını paylaşmıştı. Meloni, eğitim-öğretim, sağlık, tarım, su ve enerji alanlarındaki projelerin tamamını içeren "Mattei Planı"nın 5,5 milyar avroluk kaynakla başlayacağını açıklamıştı.

Diğer yandan, sabah saatlerinde Başbakan Meloni'nin konuk liderleri tek tek kapıda karşılamasıyla başlayan zirvede, ilginç bir an da yaşandı. Meloni'nin, karşılama sırasında tokalaştığı AfB Komisyonu Başkanı Mahamat'ı foto muhabirlerine göstererek, "Bu gerçekten o" demesi dikkati çekti.

Meloni, bu ifadesiyle Eylül 2023'te iki Rus komedyenin kendilerini AfB Başkanı Mahamat olarak tanıtıp, kendisine telefon şakası yapmasına göndermede bulundu. Söz konusu diplomatik skandal sebebiyle Meloni'nin o dönemki diplomatik danışmanı Büyükelçi Francesco Talo istifa etmek durumunda kalmıştı.

"İtalya-Afrika: Ortak Büyüme İçin Bir Köprü" isimli ilk kez düzenlenen uluslararası zirveye, 25 Afrika ülkesinden liderler ve dışişleri bakanlarının yanı sıra Birleşmiş Milletlerin ilgili kuruluşları, AB, Afrika Birliği, Uluslararası Para Fonu, Uluslararası Enerji Ajansı gibi çok sayıda uluslararası kuruluşun temsilcisi hazır bulundu.

Afrika Birliği (AfB) Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı Musa Faki Mahamat İtalya Başbakanı Giorgia Meloni İtalya-Afrika Zirvesi