Ağaç işleme makineleri sektörü Balkanlar için hedef büyüttü

TAKİP ET

AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Toktaş: -"Firmalarımız, yeni pazarlara açılarak rekabette öne çıkma fırsatı buluyor. 2023'ü ihracatta büyüme yılı ilan ettik ve 200 milyon dolar hedef koyduk"

Ağaç İşleme Makine Sanayicileri Derneği (AİMSAD), 40 üye firmasıyla Belgrad'da düzenlenen Uluslararası Orman Ürünleri, Mdf Yonga Levha, Parke, Mobilya Yan Sanayi Ve Aksesuarları, Ağaç İşleme Makineleri ve Kesici Takım Fuarı'na (All4wood) çıkarma yaptı.

AİMSAD açıklamasına göre, 45 ülkeye 1 milyon doların üzerinde ihracat yapan ve ekonomik hacmi 500 milyon dolara ulaşan ağaç işleme makineleri sektörü, Türkiye’nin toplam ihracatına katkı sunmaya devam ediyor.

2022’yi 160 milyon dolar ihracatla kapatan, 2023’te ise 200 milyon dolar ihracat hedefi koyan sektörün çatı temsilcisi AİMSAD, 40 üye firması ile TÜYAP Tüm Fuarcılık’ın Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da düzenlediği All4wood Fuarı'nda yer aldı.

-"Firmalarımız, yeni pazarlara açılarak rekabette öne çıkma fırsatı buluyor"

Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmesine yer verilen AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Toktaş, "Üye firmalarımız, alım heyeti çalışmaları kapsamında Sırbistan ve Balkan ülkeleri başta olmak üzere Polonya, Çekya, Romanya gibi orman ürünleri ve mobilya sektörünün önemli pazarlarından gelecek sektör profesyonelleri ile ticari bağlantılar kurma imkanı buluyor.

All4wood fuarı, sektörümüzün marka bilinirliğinin güçlenmesi açısından da büyük öneme sahip. Firmalarımız, yeni pazarlara açılarak rekabette öne çıkma fırsatı buluyor. 2023’ü ihracatta büyüme yılı ilan ettik ve 200 milyon dolar hedef koyduk. Yurt dışı fuarlar bu hedefe ulaşmamızda başrolü oynuyor." ifadelerini kullandı.

Açıklamada yer alan bilgilere göre, Balkan ülkeleri, Türkiye'nin orman ürünleri ihracatında kritik rol oynuyor. Bölgenin orman ürünleri ihracatı 50 milyar avro seviyesinin üzerine çıkmış durumda. 2022 verilerine göre mobilya ihracatı 35 milyar dolar oldu.

Balkan bölgesi, gelişmiş nehir taşımacılığı, demiryolu ve kara yolu altyapısıyla Avrupa ulaştırma koridorlarının kesişim noktası olarak görülüyor. Söz konusu bölge ayrıca Almanya, İtalya, Polonya, Çekya, Hollanda gibi Avrupa’nın en büyük mobilya üreticilerine gümrüksüz ihracat imkanı sunuyor.

ağaç Ağaç işleme AİMSAD Balkanlar