AGİT Dönem Başkanlığını Kuzey Makedonya devraldı

TAKİP ET

AGİT Dönem Başkanı ve Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani: - "Dönem başkanlığım süresince Ukrayna birincil önceliğimiz olmaya devam edecek olsa da AGİT bölgesindeki diğer uzun süreli çatışmaları da gündemin üst sıralarında tutmalıyız"

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanlığını üstlenen Kuzey Makedonya'nın Dışişleri Bakanı Bujar Osmani, "Dönem başkanlığım süresince Ukrayna birincil önceliğimiz olmaya devam edecek olsa da AGİT bölgesindeki diğer uzun süreli çatışmaları da gündemin üst sıralarında tutmalıyız." dedi.

Kuzey Makedonya, AGİT Dönem Başkanlığını Polonya'dan resmen devraldı. Osmani, dönem başkanlığı süresince ülkesinin önceliklerini düzenlenen basın toplantısında paylaştı.

Osmani, sahip oldukları değerlerin her zamankinden daha önemli olduğuna işaret ederek, mevcut zorlukların yenilgiyi kabul etmek için bir sebep olmadığını, bunların, çabalarını artırmak için bir teşvik olması gerektiğini söyledi.

"Dönem başkanlığım süresince Ukrayna birincil önceliğimiz olmaya devam edecek olsa da AGİT bölgesindeki diğer uzun süreli çatışmaları da gündemin üst sıralarında tutmalıyız." diyen Osmani, bu çatışmaların gerilimin ve insanların acı çekmesinin kaynağı olduğunu, AGİT’in her zamanki gibi bunların üzerine eğilmeyi sürdüreceğini belirtti.

AGİT üyesi ülkelerin sahip olduğu potansiyele değinerek, insanların iyiliği için birlikte hareket etmelerinin önemine işaret eden Osmani, "Normal insanlar mevcut politikalardan bıktı. Her gün yaşadıkları belirsizlikten sıkılıyorlar ve yarının ne getireceğini düşünüyorlar. İnsanlar savaş korkusundan kurtulmalı ve barış sağlanmalıdır. Dikkatimizin ve düşüncelerimizin merkezinde bu olmalıdır." değerlendirmesini yaptı.

Osmani, AGİT olarak her zaman diyalogdan yana olduklarını, bunun da anlamlı ve bütünleştirici olması gerektiğine işaret etti.

Bir önceki AGİT Dönem Başkanlığı görevini yürüten Polonya'ya teşekkürlerini ileten Osmani, şahsı ve ülkesi olarak görev süreleri boyunca özverili çalışacaklarını vurguladı.

AGİT Genel Sekreteri Helga Maria Schmid ise yeni dönemde Bakan Osmani'nin vizyonuna güvendiklerini ve çalışmalarında ona destek vereceklerini söyledi.

- "İnsanlara acı çektiren bu saldırılar derhal durdurulmalı"

Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Osmani, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırısının, Avrupa’nın güvenliğini ve bölgedeki barışı tehdit ettiğini aktardı.

Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili, "Bu konudaki ilk misyon ve hedefimiz, insanlara acı çektiren bu saldırıların derhal durdurulması ve birliklerin geri çekilmesi çağrısı yapmaktır." değerlendirmesini yapan, Osmani, AGİT üyesi Rusya’ya saldırılarını durdurması ve bu örgütün kuruluşunda kabul ettiği ilkeleri yeniden taahhüt etmesi çağrısı yaptı.

Kosova’nın kuzeyindeki hareketliliği de yakından takip ettiklerine işaret eden Osmani, son zamanlarda AB arabuluculuğundaki gerilimi azaltma çabalarını desteklediklerini belirterek tarafları diyaloğa davet etti.

Osmani, Kosova-Sırbistan geriliminde AB arabuluculuğunda bir diyalog sürecini desteklediklerini de sözlerine ekledi.

AGİT Dönem Başkanı ve Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujan Osmani Rusya Ukrayna