AGİTPA Türk Grubu, Viyana'daki toplantılarda İsrail'in Gazze'de işlediği soykırımı gündeme taşıdı

TAKİP ET

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AGİTPA) Türk Grubu Başkanı AK Parti Erzurum Milletvekili...

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AGİTPA) Türk Grubu Başkanı AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok, Türk heyeti olarak İsrail’in Gazze’de uyguladığı mezalimi buradaki toplantılarda gündeme getirdiklerini söyledi.

AGİTPA Türk Grubu Başkanı Altınok, Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen AGİTPA’nın kış dönemi toplantılarına ilişkin, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Altınok, mecliste sandalyesi bulunan farklı partilerden 8 milletvekilinden oluşan bir grupla buradaki toplantılara katıldıklarını belirterek oturumlarda genel olarak Ukrayna’da süren savaşın ana gündem maddesi olduğunu ifade etti.

- İsrail'in işlediği soykırım anlatıldı

Toplantılarda Türk, Belçika ve İrlandalı parlamenterlerin İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını gündeme getirdiklerini belirten Altınok, "İsrail’in Gazze’de yapmış olduğu mezalimi gündeme getirmeye çalıştılar, gündeme getirdiler. Memnun olanlar oldu tepki gösterenler oldu ama artık İsrail’in yaptıklarını dünya daha rahat görüyor, daha iyi anlıyor. Orada 30 bine yakın insanın katledilmesinin bir soykırım olduğunu daha iyi bir şekilde anlama fırsatı ve bizim de anlatma fırsatımız oldu." dedi.

Altınok, Karabağ meselesinin de çok gündemde olduğunu ifade ederek "Biz burada özellikle Ermenistan ile Azerbaycan arasında kolaylaştırıcı bir rol oynayarak hukuki zeminde ve her iki ülkeyi de memnun edecek bir anlaşmanın imzalanmasının hem iki ülke açısından hem de Kafkaslar açısından çok önemli olduğunu devamlı bir şekilde vurguladık." diye konuştu.

Türk toplumunun yoğunlukta olduğu Viyana’da Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle yoğun görüşmeler yaptıklarını aktaran Altınok, özellikle AK Parti’nin kardeş kuruluşu olan Uluslararası Demokratlar Birliği (UID) ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek Türkiye’deki gelişmeleri, Türkiye'ye yönelik gelecek planlarını ele alma imkanını bulduklarını anlattı.

Altınok, 3 gün süren temasları boyunca hem beraberindeki milletvekilleri hem de burada kendilerine eşlik eden Büyükelçiler ve sivil toplum temsilcileriyle çok uyumlu ve güzel bir süreç yaşadıklarını aktardı.

"Türkiye’nin menfaatlerini, Türk milletinin geleceğe yönelik beklentileri ve bakışını, Avrupa ile ilişkilerini burada anlatma fırsatı bulduk.” ifadesini kullanan Altınok, bu üç günlük süre içerisinde Türkiye’nin dünyaya bakışı, politik yaklaşımı, komşularıyla olan ilişkileri ile alakalı çok önemli görüşmeler yapıldığını dile getirdi.

Altınok, İsrail’in Gazze’de uyguladığı mezalimi, Kafkaslar'daki barışın kalıcı olmasını ve Türkiye’nin güneyindeki terör meselesinin bir an önce çözüme kavuşturulması için atılan adımları her platformda anlatmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

AGİTPA gazze israil soykırım Viyana