Aile, İçişleri ile Sağlık bakanlıklarının 2023 bütçeleri TBMM Genel Kurulunda

TAKİP ET

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz: - "Eczacılar, hastalar, hekimler, ilaç yokluğu yüzünden perişan. Antibiyotikler, kanser ilaçları bulunamıyor" - HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki: - "6 ay sonra seçilmiş belediye başkanlarımızı davullarla, zurnalarla, halaylarla görevlerine iade edeceğiz"

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, "eczacıların, hastaların, hekimlerin, ilaç yokluğu yüzünden perişan olduğunu" iddia ederek, "Antibiyotikler, kanser ilaçları bulunamıyor. Kanser ilacı almak için mahkemeye başvuran insanlar var." dedi.

HDP milletvekilleri, TBMM Genel Kurulunda görüşülen, Aile ve Sosyal Hizmetler, İçişleri ve Sağlık Bakanlığının 2023 yılı bütçeleri üzerinde söz aldı.

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, sağlıkta dönüşümle kurumların işletme, hastaların ise müşteri olduğunu ileri sürdü.

Şehir hastanelerinin "şirket hastanelerine dönüştüğünü" savunan İpekyüz, "Neyse ki vazgeçilmesi düşünülüyor ama hala cebimizden para çıkıyor, gelecekte de bu para cebimizden çıkmış olacak." dedi.

Sağlık Bakanlığının bütçesinin büyük çoğunluğunun tedavi edici hizmetlere, sadece yüzde 30'unun sağlığı koruyucu hizmetlere ayrıldığını ifade eden İpekyüz, yüzde 30'luk payla insanların korunamayacağını dile getirdi.

Türkiye'de bazı aşı ve ilaçların bulunamadığını öne süren İpekyüz, "Hepatit-B aşısı şu anda Türkiye'de yok. Büyük bir sıkıntı yaşanıyor. Doğum kontrol ve anne sağlığıyla ilgili D vitamini, birçok malzeme yok. Çocuklara verilecek ilaçlar yok. Siz nasıl koruyacaksınız insanları? İnsanlar zaten yoksulluğun, eşitsizliğin dışında böyle bir sorunla karşı karşıya. Aile merkezlerinde giderek verem takibi bile yapılamıyor. Pandemi sürecinde unutuldu, verem tekrar hortladı ve insanlar giderek korunamıyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de ilaç için avronun 7,86 lira olarak belirlendiğini belirten İpekyüz, "Eczacılar, hastalar, hekimler, ilaç yokluğu yüzünden perişan. Antibiyotikler, kanser ilaçları bulunamıyor. Kanser ilacı almak için mahkemeye başvuran insanlar var. Bunlarla ilgili bir düzenleme yapacak mısınız?" diye sordu.

- "Kadınların güvenliğini böyle mi sağlayacaksınız?"

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, aralık ayına henüz eklenmemiş rakamlarla Türkiye'de en az 310 kadının yaşamını yitirdiğini, en az 222 kadının ise şiddet sonrası yaşamını yitirdiğini ancak kayıtlara şüpheli şeklinde geçtiğini öne sürdü.

Sığınma evlerinin yetersiz olduğunu vurgulayan Başaran, sığınma evlerinin kabul koşulları ve güvenlikleri açısından büyük zafiyetler olduğunu savundu. Başaran, "Bazı illerde farkında değilsiniz ama o kadar güvenliksiz sığınma evleri var ki toplu taşıma duraklarının adı olmuş. 'Şu sığınma evinde inelim' diye toplum içerisinde bilinen yerler. Kadınların güvenliğini böyle mi sağlayacaksınız? " dedi.

- "Sizi böyle olmaktan kurtardım, dua edin"

HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, kayyum siyasetini ilk günden itibaren darbe olarak nitelendirdiklerini, 27 Mayıs darbesinden, 12 Eylül darbesinden hiçbir farkının olmadığını savundu.

Tiryaki, "Çok değil, emin olun en geç altı ay sonra kayyum siyasetinize son vereceğiz. Altı ay sonra darbe rejiminize son vereceğiz. Altı ay sonra seçilmiş belediye başkanlarımızı davullarla, zurnalarla, halaylarla görevlerine iade edeceğiz." diye konuştu.

Tiryaki, Konya'nın Meram ilçesinde 12 Mayıs 2021 tarihinde Dedeoğulları ailesinin ırkçı saldırıya uğradığını savundu.

Tiryaki'nin konuşması sırasında, HDP milletvekilleri, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun çeşitli kişilerle çekişmiş fotoğraflarını gösterdi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da HDP'lilere HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in teröristle çekilmiş fotoğrafının yanı sıra terörist Duran Kalkan'ın kadın teröristlerle fotoğrafını göstererek, "Sizi böyle olmaktan kurtardım, dua edin." diye seslendi.

- Gizli belge tartışması

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, konuşmasında Türkiye'de 1920 model bir iç güvenlik anlayışının bulunduğunu savundu.

Bu güvenlik ve istihbarat kavrayışı ve anlayışıyla ileriye bir adım atılamayacağını öne süren Turan, "Bak, bunu niye söylüyorum? Şimdi, bu İçişleri Bakanının emrindeki Emniyet Genel Müdürlüğünden Meclise gelen şeyler var." sözlerini sarf etti. Bu sözler Genel Kurul'da tartışmalara neden oldu.

İçişleri Bakanı Soylu, yerinden kalkarak, "TBMM İstihbarat Komisyonundaki bir değerlendirmeyi burada açıklamak kanuna aykırıdır. İstihbarat Komisyonundaki bilgiler gizlidir, tahrif ederek açıklıyor." dedi.

Soylu, Turan'ın böyle bir açıklama yapamayacağını belirtirken Turan ise açıklamada bulunacağını kaydetti.

Tartışma üzerine TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, birleşime ara verdi. Aranın ardından görüşmeler kaldığı yerden devam etti.

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tbmm genel kurulu