Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2023 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

TAKİP ET

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık: (2) - "Biz, 'milletin ürettiği refahı milletin daha az refaha ulaşan kesimlerine dağıtacağız' diyoruz. Bundan daha doğal, sosyal ve adil bir tutum olabilir mi?" - "2002 yılında yeşil kartlılar, işsizler, yardım alanlar, asgari ücretlilerin hepsi yani toplumun yaklaşık yüzde 46'sı sosyal yardıma muhtaç insanlardı"

TBMM Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "Biz, 'milletin ürettiği refahı milletin daha az refaha ulaşan kesimlerine dağıtacağız' diyoruz. Bundan daha doğal, sosyal ve adil bir tutum olabilir mi?" dedi.

Yanık, bakanlığının 2023 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Eşi vefat eden 18 yaş altı 3 çocuklu kadınlara yardım yapılmasıyla ilgili soruya Yanık, sosyal yardımın dezavantajlı gruplardan itibaren yapıldığını söyledi.

Sosyal yardım kalemlerinin tematik başlıkları olduğunu anlatan Yanık, "Önce 3 çocuk ve üzerini desteklersiniz. Bir sene sonra 2 çocuk ve üzerini desteklersiniz. Bir sene sonra bir çocuk, bir sene çocuğu olmayan ve desteğe ihtiyacı olan kadınları veya erkekleri desteklersiniz." ifadelerini kullandı.

Yanık, üç çocuk fobisinin muhalefette travmatik etkiler oluşturduğunu, 3 çocuk söyleminin 3 ve üzeri anlamına geldiğini belirtti.

Sosyal yardımlara değinen Yanık, "'Sosyal yardım artıyorsa yoksulluk artıyordur.' Hayır, tam tersi. Dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde de bu böyledir. Sosyal yardım hak temellidir. Hep anlatılır, 'Almanya'da doğar doğmaz hesabınıza şu kadar para yatar'. O zaman Almanya'nın dünyanın en fakir ülkesi olması lazım. Bir yerde sosyal hizmetin hak temelli olabilmesi için orada ortalamanın üzerinde bir refah düzeyinden bahsetmeniz lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Sosyal yardımları artırarak devam ettireceklerini dile getiren Yanık, "Biz, 'milletin ürettiği refahı milletin daha az refaha ulaşan kesimlerine dağıtacağız' diyoruz. Bundan daha doğal, sosyal ve adil bir tutum olabilir mi?" diye konuştu.

Yanık, 2002 yılındaki 4 farklı sosyal yardım programını 2022'de 50'ye yükselttiklerini kaydetti.

2002 yılında asgari ücret alan vatandaşların hepsinin sosyal yardıma muhtaç olduğunu ifade eden Yanık, "2002 yılında yeşil kartlılar, işsizler, yardım alanlar, asgari ücretlilerin hepsi yani toplumun yaklaşık yüzde 46'sı sosyal yardıma muhtaç insanlardı." dedi.

Sosyal yardım kapsamını genişlettiklerini vurgulayan Yanık, "Haliyle yararlanıcı sayısı artışı, yoksulluğun artması değil, daha fazla vatandaşımıza daha fazla yardım çeşidiyle destek olunması anlamına gelir. Bu da tam olarak sosyal devlet ifadesidir, bu kadar net. Dünya Bankası verilerine göre, 2002 yılında mutlak yoksulluk içinde yaşayan kişi sayısının ülkemizdeki nüfusa oranı 38,8 iken bu oran 2019'da 12,6'ya düştü." ifadelerini kullandı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan gelir ve yaşam koşulları araştırmasında, 2006-2021 yılları arasında, eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert gelirinin yüzde 50-60'ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırlarına göre, göreli yoksulluk oranında iyileşme olduğunu söyledi.

Sosyal yardım yararlanıcısı vatandaşların yüzde 82'sinin istihdama katılamadığına dikkati çeken Yanık, bu gruptaki kadın, çocuk ve yaşlıların mutlaka desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, daha sonra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kurumlarının 2023 yılı bütçeleri kabul edildi.

(Bitti)


2023 bütçesi Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu