Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 2023 yılı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

TAKİP ET

AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök: - "Devletin, bir sınıfın veya bir kesimin değil, tüm vatandaşların refahını ve mutluluğunu sağlayacak sosyal politikaları yürütmesi gerek. Bizler toplumun her kesimini birbirinden ayırt etmeden benimsiyoruz" - HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu: - "Bir bütçe halkın bütçesi olmadığı zaman, masa başında yapıldığında insanlara karşılığını veremiyor"

TBMM AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök, devletin, bir sınıfın veya bir kesimin değil, tüm vatandaşların refahını ve mutluluğunu sağlayacak sosyal politikalar yürütmesi gerektiğini belirterek "Bizler toplumun her kesimini birbirinden ayırt etmeden benimsiyoruz." dedi.

Milletvekilleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 2023 bütçesi üzerinde söz aldı.

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, her 3 kadından 2'sinin kendine ait geliri olmadığını söyledi. FKerestecioğlu, kadınların ev işlerinden, hanedeki çocuk, engelli, yaşlı ve hastalara bakmaktan fırsat bulup ücretli bir işte çalışsa dahi erkeklerden daha az kazandığını belirtti.

Gündelik işlerde güvencesiz çalışan kadınların bel fıtığı, menüsküs gibi mesleki hastalıklara yakalandığını, sağlık hizmetlerinden faydalanamadığını anlatan Kerestecioğlu, cezaevlerindeki kadınlara 3 öğün yemek ve musluk suyu dışında her şeyin ücretli olduğunu savundu. Kerestecioğlu, şiddet gören ve karakola, savcılığa şikayette bulunan kadınların ise halen öldürülmeye devam ettiğini ileri sürdü.

Engelliliğin bireysel değil toplumsal bir sorun olduğunu işaret eden Kerestecioğlu işte, evde, eğitimde engelli kadınlara bariyerler örüldüğünü dile getirdi.

Kerestecioğlu, bütün bunların bütçelerin masa başında yapılmasından kaynaklandığını iddia ederek "Bir bütçe halkın bütçesi olmadığı zaman, masa başında yapıldığında insanlara karşılığını veremiyor." dedi.

- "Yardımları vatandaşın gözüne soka soka yapıyor"

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, AK Parti hükûmetlerinin her türlü kurumsal, kendiliğinden sağlıklı bir şekilde yürüyen yapıya karşı olduğunu ileri sürdü.

Hükûmetin vatandaşa yardım dağıtma işini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının üstlendiğini söyleyen Kabukcuoğlu, "hükümetin yardımları vatandaşların gözüne soka soka yaptığını" iddia etti.

İYİ Parti'nin fırsat eşitliği sağlayıp yoksulluk döngülerini kırmayı taahhüt ettiğini belirten Kabukcuoğlu şöyle devam etti:

"Yoksulluğu azaltacak ve derin yoksulluğu ortadan kaldıracak tedbirlerimiz hazırdır. İyi Yaşam Geliri Modeli'miz ile 18-20 yaş tüm gençlere ve yoksulluk çeken kadınlara her ay düzenli maaş ödenecektir. Çocuklarımız için Rüzgargülü Projemizi hayata geçireceğiz. Ülkemizde 1’inci sınıfa giden çocukların yüzde 40’ı sabah kahvaltısı yapmadan gelirken 4'üncü sınıfa giden çocukların yüzde 40’ı hem aç hem de yorgun olarak okula gelmektedirler. İYİ Parti bu yoksulluğa göz yummuyor."

- "Çaresizlere çare olmak için bir an olsun çekinmedik"

AK Parti Denizli Milletvekili Nilgün Ök, parti olarak göreve geldikleri günden bu yana milletin adını, tarihini, değerlerini yüceltmek için çalıştıklarını, sosyal devlet anlayışı ve sorumluğuyla kimsesizlere kimse, çaresizlere çare olmak için gereken tüm adımları atmaktan bir an olsun çekinmediklerini söyledi.

Sosyal refaha sahip bir toplum oluşturmanın en büyük, en temel hedefleri olduğunu vurgulayan Ök, "'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' anlayışıyla çıktığımız bu yolda, devleti, halka hizmet aracı olarak görmekteyiz. Bu hizmet anlayışımızla devletin, bir sınıfın veya bir kesimin değil, tüm vatandaşların refahını ve mutluluğunu sağlayacak sosyal politikaları yürütmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Bizler toplumun her kesimini birbirinden ayırt etmeden benimsiyoruz." ifadesini kullandı.

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, Bakanlığın ailenin ve toplumsal değerlerin korunması ve geliştirilmesine yönelik bütüncül ve adil sosyal hizmet modelleri uyguladığını, şehit yakınlarına, gazilere, engellilere, muhtaçlara, kadın, çocuk ve yaşlılara devletin müşfik elini uzatıp önemli bir hizmet yaptığını dile getirdi.

Bütçeden sosyal yardımlara ayrılan kaynağın 2023'te 258,4 milyar liraya yükseltildiğini kaydeden Aksu, "İftiharla söylenebilir ki ülkemizde ihtiyaca yönelik geliştirilmiş sosyal yardım programlarıyla hiç kimseyi sahipsiz bırakmayacak bir sosyal destek sistemi bulunmaktadır." dedi.

- "Kötüye gidiş var"

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Saliha Sera Kadıgil Sütlü, ülkenin çok can yakıcı günlerden geçtiğini savunarak yoksulluğun nasıl derinleştiğinin belgesinin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın Komisyonda yaptığı sunum olduğunu iddia etti.

Sütlü, ülkenin üçte birinin Bakanlığın desteğiyle ayakta durduğunu, zenginlerin servetine servet kattığını ve halkın giderek fakirleştiğini ileri sürdü.

CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, insanların yoksullaştığını ve çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayamaz noktaya geldiğini söyledi.

Emecan, yoksulluğun bütün yükünün de kadınların sırtına yıkıldığını belirterek "Sosyal yardım hak sahiplerinin yüzde 65’ini kadınlar oluşturuyor. Bütün sorumluluk kadınların sırtında." diye konuştu.

Kadının güçlendirilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Emecan, "Ailenin güçlü olabilmesi için kadının güçlendirilmesi gerekiyor, kadının şiddetten korunması gerekiyor." dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 2023 yılı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda bütçe TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu