AIPA'dan "İşletmelerde Yapay Zekâ Algısı-2" araştırması

TAKİP ET

AIPA Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu: - "2030 yılında tüm dünya ekonomisinin 100 trilyon dolardan fazla bir ekonomiye ulaşacağını düşündüğümüzde tüm dünya ekonomisin dörtte birini yapay zeka oluşturacak"

Yapay Zekâ Politikaları Derneği (AIPA), Kuantum Araştırma ile 847 işletme katılımlı "AIPA Gelecek Araştırması: İşletmelerde Yapay Zekâ Algısı-2" araştırmasının 2’nci dönemini duyurdu.

AIPA’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, 12 farklı şehirden 847 işletmenin katılımı ile “AIPA Gelecek Araştırması: İşletmelerde Yapay Zekâ Algısı-2” çalışmasının 2022 yılı dönemini tamamlandığını bildirildi.

Araştırmada, öne çıkan noktalardan biri olarak işletmelerin yapay zeka teknolojilerini iş süreçlerine entegre etme oranının 2021 senesine göre küçük bir oranla da olsa anlamlı bir artış göstermesi dikkati çekiyor.

Araştırmaya göre, Türkiye’deki işletmelerin yüzde 15,2’si şu an yapay zekâ teknolojisini kullanıyor. Artış, sanayi/üretim, perakende/ticaret ve hizmet sektörlerinden kaynaklanmakta olup, artışın da müşteri takip ve yönetim algoritmalarından kaynaklandığı görülüyor.

Bölgeler bazında incelendiğinde 2021 yılına benzer şekilde Marmara bölgesi yüzde 52,4, Anadolu bölgesi yüzde 24,9 ile diğer bölgelerden oldukça anlamlı bir şekilde farklılaşırken, bölgelerin bu farklılaşmasına en büyük etki eden iller de İstanbul ve Ankara oldu.

- Yapay zekâ teknolojilerini gelecekte kullanma düşüncesi artıyor

İşletmelerin yapay zekâ teknolojilerini gelecekte kullanmayı düşünme oranları yüzde 56.4’e yükseldi. İşletme büyüklüğü açısından incelendiğinde, 100+ çalışana sahip kurumsal yönetimini tamamlamış işletmelerde gelecekte kullanma düşüncesi yüzde 75.5 ile 2021 yılına benzer seviyede bulunuyor. Bu, daha küçük işletmelerde ise yüzde 50 seviyesinde.

Yapay zekâ teknolojilerini gelecekte farklı alanlarda değerlendirerek kullanım alanının artırılması düşüncesi işletme büyüklüğü bazında 2021 yılına benzer seviyede. 10-49 çalışanlı işletmelerde yüzde 92.3, 100+ çalışanlı işletmelerde ise yüzde 73.5 oranında kullanım alanının artırılacağı görülüyor.

- Yapay zekâ teknolojilerini kullanmak maliyet ve zaman tasarrufu sağlıyor

İşletmeler için yapay zekâ teknolojilerini kullanmanın avantajı 2021 senesine göre değişiklik gösterdi. 2021'de en büyük avantaj “Hız kazanma” olarak görülürken, 2022'de en büyük avantajlar “Maliyet ve zamandan tasarruf” oldu.

Yapay zekâ teknolojilerini kullanmama oranı işletme büyüklükleri açısından incelendiğinde, mikro ölçekli işletmelerin kullanım oranı düşük olmakla birlikte 2021 yılına göre arttığı görülüyor. Ancak orta ve büyük ölçekli işletmelerde artış hızının daha fazla olduğu gözlemlenmekle birlikte aradaki makasın açılması mikro ölçekli işletmeler için tehlike yaratıyor. Yapay zekanın her alanın ve her işletmenin doğal bir parçası haline geldiği bu çağda, dijital dönüşüme hızlı bir şekilde ayak uydurması gerekenler, özellikle mikro ölçekli işletmeler olarak öne çıkıyor.

- İşletmeler gelecekte yapay zekâ teknolojilerinin kurumu etkileyeceğine inanıyor

Araştırmada, gelecekte işletmelerin içinde bulundukları kurumu etkileyeceğine inanılan teknolojilerin başında 2021'e benzer şekilde ve 1,5’lik bir artışla yüzde 46,4 ile yapay zekanın başı çektiği belirtiliyor. Yapay zekayı, yüzde 28,8 ile akıllı robot/otomasyon ve yüzde 19,4 ile simülasyon teknolojileri takip ediyor.

Gelecekte işletmeleri etkileyeceğine inanılan dijital teknolojilerde yapay zeka ve büyük veri 2021 ve 2022 yıllarında 100+ çalışana sahip kurumsal yönetimini tamamlamış işletmelerde anlamlı olarak pozitif yönde farklılaşıyor.

- "2023 yılında ekonomik kalkınmanın itici gücünün yapay zekâ olacağına inanıyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen AIPA Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, yapay zekânın gün geçtikçe her alanı daha da fazla etkisi altına aldığını belirtti. Bu durumun ekonomideki yansımasının beklenilenden çok daha fazla olacağını kaydeden Küçükşabanoğlu, "Öyle ki, pek çok analizde 2030 yılına kadar yapay zekanın dünyada 15,7 trilyon dolar, yapay zekanın katalizör görevini üstleneceği Metaverse’ün de yaklaşık 13 trilyon dolarlık ekonomik hacim yaratacağı öngörülüyor. 2030 yılında tüm dünya ekonomisinin ise 100 trilyon dolardan fazla bir ekonomiye ulaşacağını düşündüğümüzde tüm dünya ekonomisin dörtte birini yapay zeka oluşturacak." ifadelerini kullandı.

Küçükşabanoğlu, Türkiye’nin dünyadaki en güçlü ilk 10 ekonomi arasına girme hedefi olduğunu aktararak, "AIPA olarak en büyük hedeflerimizden bir tanesi bu hedefi teknoloji girişimciliği ile hızlandırarak, ülkemizde yeni girişimcilik kültürünü oluşturmak, desteklemek ve yaygınlaşmasını sağlamak.

Bu hedeflere Türkiye’nin ekonomisinin bel kemiği olan işletmelerin dijitalleşmeye ayak uydurmasıyla ulaşabiliriz. Bu konuda Türkiye’nin herkesten bir adım önde olması için devletimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, iş ve akademik dünyamız hep birlikte çalışmalıyız." yorumunu yaptı.

AIPA yapay zeka