AK Parti Sözcüsü Çelik, gündemi değerlendirdi: (2)

TAKİP ET

"(Ben-Gvir'in provokatif Mescid-i Aksa baskını) Bu Bakan'ın da yaptığı şey, açık bir saygısızlıktır. Bunu şiddetle kınıyoruz ve İsrail hükümetinin, bu tip olayların tekrar etmemesi için gereken tedbirleri almasını bekliyoruz" - "(Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı Elçi'nin röportajı) Sayın Kılıçdaroğlu'nun yapması gereken bir şey var, bayrağımıza dönük bu saygısızlık karşısında bu şahsı görevden alması gerekir"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in, İsrail polisinin yoğun koruması altında Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemesini kınadıklarını belirterek İsrail hükümetinin bu tip olayların tekrar etmemesi için gereken tedbirleri almasını beklediklerini bildirdi.

Çelik, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin Suriye ile Türkiye arasında dışişleri bakanları düzeyinde yeni bir görüşme olup olmayacağına ilişkin sorusu üzerine Çelik, temasın, hadisenin akışına göre 3 veya 2 ülke arasında da olabileceğini bildirdi. Çelik, şöyle devam etti:

"Türkiye'de de olabilir yine bu Rusya'da da devam edebilir. Bununla ilgili verilmiş kesin bir karar yok. Bu kendi ritmi içerisinde aslında doğal bir şekilde işliyor şu anda. En son biliyorsunuz Milli Savunma Bakanı'mızla istihbarat başkanımız, Suriyeli muhataplarıyla Moskova'daki muhataplarıyla birlikte görüştüler. Bundan sonrasında dışişleri bakanlarının görüşmesi var ama dediğim gibi acele mi olacak, geç mi olacak gibisinden bir takvim öngörmüyoruz. Çalışmaların tamamlanmasına göre yani kendi doğal seyri, doğal ritmi içerisinde. Önemli olan burada sorun alanlarını çözecek şekilde ilerleyebilmek masada."

Dışişleri bakanları arasındaki buluşma için çalışmalar yapıldığını aktaran Çelik, "Tabii o çalışmalar tamamlandıktan sonra nihayetinde liderlerin görüşmesi için bir ajanda oluşacak. Bir siyasi ajanda ve bir siyasi gündem oluşacak. Bu siyasi ajanda ve gündem oluştuğunda da o gündeme gelecek. Yani bununla ilgili herhangi bir şekilde 'acele edelim' ya da 'geciktirelim' gibisinden bir yaklaşım değil tamamen bahsettiğim sorun alanları, konuşulması gereken alanlar, müzakere alanları, terörle mücadele başta olmak üzere onlarla ilgili dosyaların ilerleyişine bağlı olarak bu gerçekleşecektir. Ama tabii ki de çok geç bir tarihe de kalmayacaktır dışişleri bakanlarının bir araya gelmesi." ifadelerini kullandı.

- "Kendi tabanı açısından da milletimizin tamamı açısından da kabul edilemez"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı Nuşirevan Elçi'nin bir röportajı sırasında CHP Genel Merkezi'ndeki Türk bayraklarının kaldırılmasına ilişkin görüşleri sorulan Çelik, "Bu durumda Sayın Kılıçdaroğlu'nun yapması gereken bir şey var, bayrağımıza dönük bu saygısızlık karşısında bu şahsı görevden alması gerekir." dedi.

Aynı zamanda, Elçi'nin devlet düzeninin değiştirilmesine yönelik sözlerini anımsatan Çelik, şöyle devam etti:

"'Devleti yeniden kuracağız. Devletin yeniden kuruluş sürecinde şu işleri yapacağız.' diye bu literatürü daha çok HDP'dekiler kullanıyor. Şimdi bunun CHP'de genel başkan adına danışmanı tarafından yapılan açıklamada da açıklamanın merkezine yerleştirilerek kullanıldığını görüyoruz. Dolayısıyla şu anda CHP yönetiminin vermesi gereken cevap, 'özerklik' ve 'federasyon' konusunda ne diyorlar? Bu devletin yeniden kurulması ya da devletin yeniden kurulma süreci gibi sözler karşısında yaklaşımları nedir? Tabii ki oradan o bayrağı kaldırılmasının bir manası var, bu da hiçbir şekilde affedilmemesi gereken, Cumhuriyet Halk Partisine destek veren, gönül veren vatandaşlarımızın da son derece hassas olduğu bir konudur, bayrak konusu. Dolayısıyla kendi tabanı açısından da milletimizin tamamı açısından da kabul edilemez bir durumdur. Sayın Kılıçdaroğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri komuta kademesine saldıracağına öncelikle bu konularda bir açıklama yapsın."

- "Bu bakanın da yaptığı şey açık bir saygısızlıktır, bunu şiddetle kınıyoruz"

Çelik, İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in, İsrail polisinin koruması altındaki Mescid-i Aksa'ya yönelik provokotif bir eylem gerçekleştirmesine ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, Mescid-i Aksa'nın statüsünün korunmasının en yüksek hassasiyetleri olduğunu vurguladı. Çelik, "Mescid-i Aksa'nın statüsüne dönük her türlü saygısızlığı şiddetle kınadığımızı belirtmek isterim. Bu Bakan'ın da yaptığı şey, açık bir saygısızlıktır. Bunu şiddetle kınıyoruz ve İsrail hükümetinin, bu tip olayların tekrar etmemesi için gereken tedbirleri almasını bekliyoruz. Bir bakanın, Mescid-i Aksa'nın statüsüne saygısızlık edecek şekilde İsrail polislerinin gözetiminde yaptığı bu eylem, asla kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

Bu hadisenin aynı zamanda "iki devletli çözüm, barış süreci" denilen bütün süreçleri baltaladığını dile getiren Çelik, bunun bölge barışına ve İsrail'e de katkısı olmadığını söyledi.

Mescid-i Aksa, Kudüs ve yeni yerleşim yerleri açılması temelinde ortaya çıkan tansiyonun düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Çelik, "Burada Birleşmiş Milletler parametrelerine ve şimdiye kadar üzerinde anlaşılmış ilkelere uyulması zorunludur. Mescid-i Aksa ve Kudüs'e dönük provokasyonlar konusunda, İsrail hükümetinin tedbir almasını bekliyoruz." dedi.

Ermenistan ile normalleşme süreci kapsamında, iki ülke arasında doğrudan hava kargo ticaretinin yeniden başladığı hatırlatılan Çelik, "Bu durumu, iki ülke arasındaki ilişkilerin bundan sonraki seyri için nasıl değerlendirirsiniz?" şeklindeki soruyu şöyle yanıtladı:

"Bütün bunlar Türkiye'nin, bölge barışına bir bütün olarak baktığını, kuşkusuz kayıtsız şartsız bir biçimde Azerbaycan'ın yanında bir yer alırken, aynı zamanda da bölge barışı vizyonumuzu bu şekilde güçlü tuttuğumuzu göstermektedir. Şimdi burada asıl sorulması gereken soru şu, öteden beri bölge barışını sabote edecek şekilde bölge barışına suikast düzenleyerek, Azerbaycan'ın hak ve menfaatlerine karşı duruş sergileyerek, Ermenistan'ın yanında olduğunu söyleyen ülkeler, sürekli olarak Ermenistan ile ilişki kurulması gerektiğini, oradaki bazı ablukaların ve engellerin kalkması gerektiğini söylüyorlardı. Şimdi bu adımlar atılırken, bunlardan hiçbir ses çıkmıyor. Cumhurbaşkanı'mızın, sayın Cumhurbaşkanı Aliyev ile birlikte ortak irade ve ortak vizyonla ortaya koyduğu çerçeve, bu bağlamda kendi seyri içerisinde güçlü bir şekilde ilerliyor. Umarız ki Ermenistan da bu açılımları korumak için doğru adımlar atmaya devam eder."

Çelik, bu büyük barış vizyonunun herkesin çıkarına olduğunu dile getirerek "Saldırgan politikalar olmadığı sürece bunların arkası da gelecektir. Zaten özel temsilcilerin kendi aralarında ortak bir ajandaları var, aşama aşama ilerliyor. Hava koridorunun açılması da bunun bir neticesidir." ifadelerini kullandı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, geçen pazar günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ÜniAK'lı gençlerle bir toplantıları olduğunu anımsatarak "Bu da yürüttüğümüz gençlik siyasetinin hem hizmet siyaseti anlamında hem gençlerimizle beraber ortak vizyon oluşturma anlamında son derece güçlü bir aşamaya geldiğini gösterdi." dedi.

Toplantıda gençlerin "Gençlik, tarih yazmak için kağıt verilmesini bekliyor." sözlerini anımsatan Çelik, "Biz de onlara diyoruz ki çok ötesinde şeylere sahipsiniz. Türkiye'nin geleceği sizinle yazılacak, geleceğin tarihini şimdiden yazıyorsunuz." diye konuştu.

(Bitti)

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik