AKPM, doğal afetleri önlemeye yönelik politik stratejileri konu alan raporu kabul etti

TAKİP ET

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), "Doğal afetleri önlemek, bunlara hazırlanmak ve sonuçlarıyla yüzleşmek...

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), "Doğal afetleri önlemek, bunlara hazırlanmak ve sonuçlarıyla yüzleşmek için politik stratejiler" başlıklı raporu kabul etti.

Fransa'nın Strazburg kentinde düzenlenen AKPM Genel Kurulu'nda, Avrupa Konseyi bünyesindeki Sosyal İşler, Sağlık ve Sürdürülebilir Kalkınma Komisyonu Raportörü Simon Moutquin tarafından hazırlanan ve doğal afetleri önlemeye yönelik politik stratejileri konu alan rapor görüşüldü.

"Doğal afetleri önlemek, bunlara hazırlanmak ve sonuçlarıyla yüzleşmek için politik stratejiler" başlıklı rapor ve buna bağlı karar ve öneri tasarıları oy çokluğuyla kabul edildi.

Oturum, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler için saygı duruşuyla başladı.

AKPM milletvekilleri oturumda, depremlerde hayatını kaydedenlerin aile ve yakınlarına başsağlığı diledi.

Orman yangını, sel, sıcak hava dalgaları gibi doğal afetlerin iklim değişikliğiyle artığı ifade edilen oturumda, bu afetlere karşı alınabilecek tedbirler ele alındı.

Raportör Moutquin, Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nin eski üyelerinden olduğunu belirterek Türkiye ve Suriye için dayanışma çağrısı yaptı.

Oturumda görüşülen raporun, gelecek yıllarda doğal afetlerin artacağını ve şiddetleneceğini ortaya koyduğunu belirten Moutquin, bu doğal afetlerin insanlık üzerinde devasa bir etkisi olacağını söyledi.

Moutquin, doğal afetlere karşı, "önlem, hazırlık, müdahale ve yeniden inşayı" kapsayan ulusal stratejiler oluşturulması gerektiğini anlattı.

Yeni nesillerin doğal afetlerle daha fazlı karşı karşıya kalacağını vurgulayan Moutquin, Avrupa Konseyi üye devletlerinin "temiz, güvenli ve sürdürülebilir çevre hakkını" tanıması gerektiğini ifade etti.

AK Parti Eskişehir Milletvekili ve AKPM Üyesi Emine Nur Günay, 6 Şubat'ta meydana gelen depremin yüzyılın en dehşetli depremlerinden olduğunu ve bu bölgede kayda geçen en şiddetli depremler arasında yer aldığını kaydetti.

Günay, başsağlığı dileyen herkese Türkiye adına teşekkür ederek "Ümit ediyoruz ki hiçbir ülke böyle yıkıcı doğal afetler yaşamaz." dedi.

AK Parti Denizli Milletvekili ve AKPM Türk Grubu Başkanı Ahmet Yıldız, başsağlığı dilekleri için milletvekillerine ve deprem bölgesini ziyaretinden dolayı Montquin'a teşekkür etti.

Yıldız, yaklaşık 110 bin kilometrekarelik bir bölgenin depremlerden etkilendiğini ve birçok artçı sarsıntının yaşandığını anımsattı.

- Rapor

Moutquin, raporunda, Konsey'in üyeleri arasında bulunan Türkiye'nin, son yüzyıldaki en büyük doğal felaketi yaşadığı belirtildi.

Raporda, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinin 6 Şubat'ta Türkiye'yi vuran depremlerden büyük ölçüde etkilenen Türk ve Suriye halklarına dayanışmasını ifade ettiğine dikkat çekilerek "Bu istisnai olayın korkunç sonuçları yıllarca hissedilecek." denildi.

Bu felaket karşısında Türkiye ve Suriye'ye mali ve teknik yardım sağlamanın önemine işaret edilen raporda, yardımlara sadece acil veya uzun vadeli ihtiyaçların karşılanması olarak değil, insan haklarının bir gereği olarak da bakılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Raporda, Konsey'in üye devletlerin ve Avrupa Birliği'nin depremzedelere yönelik yardım seferberliğini memnuniyetle karşıladığı, Türk makamlarına verdiği destek için Avrupa Konseyi Kalkınma Bankasına teşekkürlerini ilettiği anımsatıldı.

Raporda ayrıca, bu depremlerin tarihi bir felaket olarak kayda geçtiği belirtilerek üye devletlerin depremden etkilenen bölgelere yönelik yardımlarının yanı sıra bu tür felaketlere hazırlık konusunda teyakkuzda olmaları ve önlem almaları gerektiği kaydedildi.

AKPM DEPREM suriye Türkiye