Almanya'da ırkçı terör kurbanı Halit Yozgat ölümünün 17'nci yılında anıldı
Almanya'nın Kassel kentinde, Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü tarafından öldürülen 8 Türkten biri...
Almanya'nın Kassel kentinde, Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü tarafından öldürülen 8 Türkten biri olan Halit Yozgat, ölümünün 17. yılında anıldı.
Halit Yozgat'ın isminin verildiği "Halit Meydanı"nda gerçekleştirilen anma törenine katılan yetkililer, Yozgat'ın ailesi ve sevenleri meydandaki anıta çiçekler bırakıp dua etti.
Olayın meydana geldiği yerde bir sergi açan Kassel Belediyesi, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, "6 Nisan 2006'da Kassel'de ırkçı NSU'lu teröristler tarafından katledilen Halit Yozgat'ı bugün saygıyla anıyoruz." ifadesine yer verdi.
- Olay
NSU terör örgütü tarafından 6 Nisan 2006'da sahibi olduğu internet kafede kurşunlanarak öldürüldüğünde 21 yaşında olan Halit Yozgat'ın kafesinde 6 müşteriden birinin Hessen Eyaleti Anayasayı Koruma Teşkilatı muhbiri Andreas Temme olduğu tespit edilmiş, söz konusu muhbir hariç tüm müşterilerin görgü tanığı olarak ifade vermek üzere polise başvurduğu ortaya çıkmıştı.
Temme'nin olay günü orada olduğu ise ancak internet kafedeki bilgisayarlarda yapılan incelemeler sonucu belirlenmişti.
Cinayetin işlendiği sırada olay yerinde olduğu tespit edilen Temme verdiği ifadede o gün tesadüf olarak orada bulunduğunu ne bir silah sesi duyduğunu ne de tezgaha para koyup çıkarken yerde kanlar içinde yatan Halit Yozgat’ı gördüğünü belirtmişti.
Doğup büyüdüğü kasabada “Küçük Adolf” lakabıyla tanınan ve bazı aşırı sağcı çevrelerle yakın ilişkisi olduğu öne sürülen Temme polise tanıklık için başvurmaması ile ilgili olarak, olay günü internette arkadaşlık sayfalarında gezinip başka kadınlarla sohbet ettiğini ve bunu eşinin öğrenmesini istemediği için polise ifade vermeye gitmediğini ileri sürmüştü.
Münih’te 2016'dagörülen NSU davasının 296. duruşmasında mahkeme Halit Yozgat’ın NSU terör örgütü tarafından canice öldürüldüğüne kanaat getirirken, Andreas Temme’nin olay yerinde olup bunu kişisel nedenler ve görevi gereği saklamış olmasının mantıklı ve inandırıcı olduğuna hükmetti.