Amerikan Devletleri Örgütü heyeti, siyasi kriz yaşayan Peru'ya ziyarette bulundu

TAKİP ET

BOGOTA Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) heyeti, uzun süredir siyasi kriz yaşayan Peru'ya ziyaret...

BOGOTA Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) heyeti, uzun süredir siyasi kriz yaşayan Peru'ya ziyaret gerçekleştirdi.

Eski Paraguay Dışişleri Bakanı Eladio Loizaga başkanlığındaki OAS heyeti, Devlet Başkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Pedro Castillo ile bir araya geldi.

Castillo, OAS heyeti ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, bazı siyasi kesimlerin ülkenin istikrarını yalan ve iftirayla tehlikeye atmak istediğini belirterek, "Peru'da neler olup bittiğini ve bazı sektörlerin ülkenin demokrasisini, istikrarını nasıl baltalamaya çalıştığını anlatmak için OAS'ın üst düzey heyetini kabul ettim." ifadesini kullandı.

OAS heyeti daha sonra Peru Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dina Boluarte, Başbakan Anibal Torres ve Kongre Başkanı Jose Williams ile görüştü.

Torres, toplantıya yönelik değerlendirmesinde, Peru'nun kurumsallığı ve yönetilebilirliği için bütün kurumlarla diyaloğa açık olduklarını söyledi.

- "Kongrenin hükümete darbe yapmak gibi bir niyeti yok"

Kongre Başkanı Jose Williams da kurumlar arasında bazı anlaşmazlıkların olduğunu kabul ederek, "Kongrenin hükümete darbe yapmak gibi niyeti yok. Anayasayı, demokrasiyi ve kuvvetler ayrılığını savunacağız." dedi.

OAS heyeti, Peru ziyareti kapsamında son olarak Yüksek Yargı Başkanı Elvia Barrios ve Popüler Güç Partisi yetkilileriyle bir araya geldi.

- 5 farklı cezai soruşturma yürütülüyor

Castillo hakkında 2'si "suç örgütünün parçası olup olmadığına" yönelik 5 cezai soruşturma yürütülüyor.

Castillo, sağcı aday Keiko Fujimori'yi 44 bin oyla geride bıraktıktan sonra Temmuz 2021'de göreve başlamış ancak yolsuzluk iddiaları nedeniyle popülaritesi giderek düşmüştü.

Cumhurbaşkanı Castillo, çeşitli dönemlerdeki açıklamalarında kendisine yönelik suçlamaları kabul etmemiş ve savcılığa ifade vermişti.

Savcılığın başlattığı yolsuzluk suçlamalarına adı karıştığı gerekçesiyle muhalefet tarafından cumhurbaşkanlığından azli istenen Castillo'nun Kongrede yapılan oylamalarda görevden alınma talebi reddedilmişti.

Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) Cumhurbaşkanı Pedro Castillo Peru ziyaret