Ankara Kalesi'nde onarım çalışmaları başlatıldı

TAKİP ET

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş: - "Bu sıradan bir onarım çalışması değil. Ciddi bir operasyon yapılacak. Bunun için de Kültür ve Turizm Bakanlığında deneyimli firmaları davet ettik"

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) tarafından Ankara Kalesi'nde onarım çalışmaları başlatıldı.

ABB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığınca Ankara Kalesi Zindankapı Burcu, güney burçları ve saat kulesinin restorasyonu için başlatılan çalışmalar kapsamında, Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı içindeki 469 metrekarelik alandaki surlar onarılacak.

Projede kapsamında surların yapısal çatlak onarımı, boya temizliği, çimento derz sökümleri, güçlendirme ve duvar dikişleri ile ağaç ve bitki temizliği işlemleri yapılacak.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, Ankara Kalesi’nin Başkent için bulunmaz bir kültürel miras olduğunu belirterek, “Ankara Kalesi, Ankara için hep önemli bir yere sahip olmuştur. Ankara’nın imar planını yapan Yansen, plan notlarında Ankara’nın tacı diye nitelendirir ve 2800 yıldır Ankara Kalesi varlığını sürdürmektedir." ifadelerini kullandı.

Ödemiş, bu süreç içerisinde Ankara’nın en önemli simgesi Kale'de muhtelif yıpranmaların kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Ulus Tarihi Kent Merkezi içerisinde 4 yıldır koruma çalışmalar yaptıklarını belirten Ödemiş, ABB'nin Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurusunun ardından gerekli izinlerin alınmasıyla onarım ihalesi sürecinin tamamlandığını ve çalışmaların başlatıldığını kaydetti.

Ödemiş, şöyle devam etti:

"Bu sıradan bir onarım çalışması değil. Ciddi bir operasyon yapılacak. Bunun için de Kültür ve Turizm Bakanlığında deneyimli firmaları davet ettik. Daha sonra yapılan eklenti ve müdahalelerin temizlenmesi ve güçlendirilmesi var. Kale bedenlerine zarar veren bitkiler temizlenecek. Bütün bu çalışmalar tamamlandıktan sonra Ankara Kalesi’ni daha sağlıklı şekilde geleceğe taşıyacağımıza inanıyorum. Bu çalışmaları yaparken Belediye Meclisimizde de bu doğrultuda yetki ve karar ürettik. ABB sorumluluğunda olmadığı için yasal olarak buna ödenek ayrılıp harcama yapılabilmesi için Belediye Meclis kararı gerekiyordu."

 Ankara Kalesi Ankara Büyükşehir Belediyesi bakım ve onarım