Aralık 2023 Dünya Gündemi

TAKİP ET

Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenecek 2 günlük Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi ile eski ABD...

Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenecek 2 günlük Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi ile eski ABD Başkanı Donald Trump'ın New York'ta Yüksek Mahkemede, hakkındaki sivil dolandırıcılık davasında ifade verecek olması, aralık ayının önemli gündem maddelerini oluşturuyor.

Uluslararası gündemde bu ay öne çıkan bazı maddeler şöyle:

1 Aralık

- Mısırlı vatandaşlar, yurt dışındaki Mısır temsilciliklerinde cumhurbaşkanı seçimleri kapsamında sandık başına gidecek.

- ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, California'daki üçlü görüşmeler için Avustralya Savunma Bakanı Richard Marles ve İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps'ı ağırlayacak.

2 Aralık

- İngiltere'de ülke genelinde Filistin'le dayanışma eylemleri düzenlenecek.

4 Aralık

- Kosova'nın eski Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi'nin de aralarında bulunduğu, Kosova Kurtuluş Ordusundan 4 komutanın yargılanmasına, Hollanda'nın Lahey kentinde devam edilecek. Mahkeme oturumu 3 gün sürecek.

- Brüksel'de 2 gün süresince Avrupa Birliği (AB) Adalet ve İçişleri Bakanları Toplantısı yapılacak.

- Kırgızistan'da "Enerji Yatırımları ve İşbirliği Konferansı" düzenlenecek. Konferansı, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği düzenliyor. Konferansın açılışına Kırgızistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanların katılması planlanıyor.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 44. Körfez İşbirliği Konferansı Konseyi'ne katılmak üzere Katar'ın başkenti Doha'da bulunacak.

- Mısır'ın başkenti Kahire'de yaklaşık 400 firmanın katılımıyla Mısır Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı (EDEX 2023) düzenlenecek. Fuara; Baykar, Aselsan ve BMC gibi bazı Türk şirketlerinin de iştirak etmesi bekleniyor.

5 Aralık

- Kosova'da 5 gün sürecek yolsuzlukla mücadele haftası kapsamında yolsuzluğun önlenmesi ve yolsuzlukla mücadeleye yönelik raporların yayımlanması, basın toplantıları ve diğer bilinçlendirme faaliyetleri aracılığıyla çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

- Azerbaycan, İran, Kazakistan, Rusya ve Türkmenistan'dan oluşan Hazar ülkeleri dışişleri bakanları toplantısı Rusya'nın başkenti Moskova'da yapılacak.

- İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, Lordlar Kamarası üyelerinin sorularını yanıtlayacak.

- ABD Temsilciler Meclisi Yollar ve Araçlar Komitesi, IRS (İç Gelir İdaresi) çalışanlarının Hunter Biden soruşturmasının engellenmesine yönelik iddialarını dinleyecek.

- ABD Temsilciler Meclisi Eğitim Komitesi ve İşgücünün Yüksek Öğrenim Alt Komitesi, "Kampüs Liderlerini Sorumlu Tutmak ve Antisemitizmle Yüzleşmek" başlıklı oturum düzenleyecek. Oturumda Pensilvanya Üniversitesi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Harvard Üniversitesi başkanları ifade verecek.

6 Aralık

- Yunanistan'da 2008'de bir polis kurşunuyla 15 yaşında öldürülen Alksis Grigoropulos'un ölüm yılı nedeniyle her yıl olduğu gibi ülke genelinde gösteriler düzenlenecek.

- İngiltere Parlamentosunda haftalık "Başbakana Sorular" oturumu tertip edilecek.

- ABD Başkanı Joe Biden'ın kardeşi James Biden, Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesine, Başkan Biden'a yönelik görevden alma soruşturması kapsamında ifade verecek.

- 2024 ABD Başkanlık Seçimleri kapsamında Cumhuriyetçi Parti aday adayları arasında yapılacak 4. canlı yayın tartışması Alabama eyaletinde gerçekleşecek.

7 Aralık

- Brüksel'de 2 gün süresince AB-Çin zirvesi düzenlenecek.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkent Atina'yı ziyaret ederek Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüşecek. İki taraf arasında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı gerçekleştirilecek.

- İngiltere'de Save the Children örgütünün yıllık bağış etkinliği "Noel Kazağı" günü kapsamında ülke genelinde Noel temalı kazaklar giyilerek farkındalık yaratılacak.

- ABD Deleware Bölge Başsavcı Yardımcısı Lesley Wolf, Temsilciler Meclisi Yargı Komitesinde, ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter'a yönelik soruşturma kapsamında ifade verecek.

- ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, milyar dolarlık hava ve iklim afetleri kontrol paneline yönelik bir güncellemenin yanı sıra aylık Ulusal İklim Raporu'nu yayımlayacak.

8 Aralık

- Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam'ın tarihinde ilk kez, çalışanlar greve gidecek.

10 Aralık

- DOHA Forum 2023, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'nin katılımıyla Grand Sheraton Otel'de yapılacak. "Ortak Gelecekler İnşa Etmek" teması ile dünyanın dört bir yanından politika uzmanları ve diplomatları bir araya gelecek.

- Mısır’da 2024 Cumhurbaşkanı Seçimleri yapılacak.

11 Aralık

- Brüksel'de AB Dışişleri Bakanları toplanacak.

- ABD Başkanı Biden, Pensilvanya eyaletinde temaslarda bulunacak.

- Eski ABD Başkanı Donald Trump, New York'ta Yüksek Mahkemede, hakkındaki sivil dolandırıcılık davasında ifade verecek.

12 Aralık

- Brüksel'de AB ülkelerinin Avrupa işlerinden sorumlu bakanları bir araya gelecek.

- Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Goerge Santos hakkında mahkeme değerlendirmesi yapılacak. Santos, hakkındaki birçok suçtan yargılanıyor.

13 Aralık

- Brüksel'de AB-Batı Balkanlar Zirvesi düzenlenecek.

- ABD Başkanı Biden'ın görevden alınmasına yönelik soruşturma kapsamında oğul Hunter Biden, Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi önünde ifade verecek.

14 Aralık

- Brüksel'de 2 gün süresince AB Liderler Zirvesi yapılacak.

- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, gündemdeki konulara ilişkin "Doğrudan Hat" programı ve yıllık basın toplantısı düzenleyecek.

- FBI'ın New York Karşı İstihbarat Bölümünden Sorumlu eski FBI Ajanı Charles McGonigal'in cezası açıklanacak. Eski FBI çalışanı, Rus oligark Oleg Deripaska'dan ödeme almakla suçlanıyor.

17 Aralık

- Sırbistan'da düzenlenecek genel seçimler için Kosovalı Sırplar oy kullanmak için otobüslerle Sırbistan'a götürülecek.

- Sırbistan'da erken genel seçim yapılacak.

18 Aralık

- Irak'ta Irak Kürt Bölgesel Yönetimi illeri hariç, tüm ülkede düzenlenecek il seçimleri takip edilecek.

20 Aralık

- Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde cumhurbaşkanı ve milletvekilleri seçimleri düzenlenecek.

21 Aralık

- ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezine bağlı Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi ülkenin 2022 ölüm oranlarına ilişkin raporunu açıklayacak.

22 Aralık

- İngiltere'de polis ve ambulans servislerinin en çok çalıştığı günlerden kabul edilen Noel öncesi son cuma gününde ülke genelinde sağlık ve güvenlik konularında önlemler alınacak.

24 Aralık

- Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, Hristiyan aleminin kutsal Noel Yortusu dolayısıyla Vatikan'daki Aziz Petrus Bazilikası'nda Noel Ayini'ni yönetecek.

25 Aralık

- Avrasya Ekonomik Birliği ülkeleri liderlerinin katılacağı Yüksek Avrasya Ekonomik Konseyi toplantısı, Rusya'nın St. Petersburg şehrinde yapılacak.

- Papa Franciscus, dünya meselelerine değindiği geleneksel Noel Yortusu'ndaki mesajını (Urbi et Orbi) paylaşacak.

Belçika