Arap Birliği, Filistin halkı için "uluslararası koruma" çağrısı yaptı

TAKİP ET

İsrail güçlerinin 11 Filistinliyi öldürdüğü Nablus baskınının ardından Arap Birliğinin düzenlediği toplantıyla ilgili Genel Sekreter Yardımcısı Hussam Zeki açıklamada bulundu

Arap Birliği, İsrail güçlerinin Nablus'a düzenlediği baskında 11 Filistinliyi öldürmesinin ardından gerçekleştirdiği acil toplantıda, Filistin halkına uluslararası koruma sağlanması ve bunun otoritelerce uygulanması için etkili bir mekanizma oluşturulmasını istedi.

Mısır haber ajansı MENA'ya göre, Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Hussam Zeki, temsilciler düzeyinde dün başlayan acil toplantının ardından alınan kararla ilgili açıklamada bulundu.

Zeki, karar taslağının Filistin'in talebi üzerine oluşturulduğunu ve oy birliğiyle kabul edildiğini söyledi.

İsrail'in Nablus ve işgal altındaki tüm Filistin topraklarına yönelik acımasız saldırısına karşı Filistin halkına uluslararası koruma sağlanması talebi için uluslararası siyasi arenaya çağrı yapılan toplantıdaki kararda, "İsrail'in Filistin halkına karşı işlediği yaygın suçların Arap Birliği tarafından temsilciler düzeyinde kınandığı" ifade edildi.

İsrail'in Filistinlilere karşı tek taraflı uygulamalarına değinilen kararda, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinden (BMGK) İsrail'in, tüm suçları ve hak ihlallerinin derhal durdurulması için acil, etkili ve ihtiyati kararlar istendi.

Kararda, Filistin halkının, barışçıl halk direnişi ve buna yönelik Arap ülkelerinin desteği de dahil olmak üzere uluslararası hukuk çerçevesinde işgale karşı her türlü mücadele şeklini uygulama hakkına sahip olduğu teyit edildi.

Filistinli sivillerin korunması için BM nezdinde alınan kararlar hatırlatılarak, uluslararası topluma bu kararları eksiksiz bir şekilde uygulama çağrısı yapıldı.

Kararda, "Uluslararası toplum ve kurumlarına, BMGK kararları ve BM Genel Sekterinin raporunda yer aldığı şekilde, Filistinli sivillerin korunması ve bu korumanın uygulanması için etkili bir mekanizma oluşturma" talebi iletildi.

- İsrail ordusundan Nablus'ta katliam

İsrail güçleri, 22 Şubat'ta işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde yer alan Nablus kentine birkaç noktadan baskın düzenlemişti.

Nablus'un tarihi Eski Şehir bölgesindeki bir evin etrafını kuşatan İsrail askerleri, baskını protesto eden Filistinlilere gerçek mermiyle müdahalede bulunmuş, biri çocuk, ikisi yaşlı olmak üzere 11 Filistinliyi öldürmüş, 6'sı ağır 100'den fazla Filistinliyi yaralamıştı.

Filistin resmi verilerine göre, yılbaşından bu yana İsrail ordusu ve Yahudi yerleşimcilerin açtığı ateş sonucu işgal altındaki topraklarda, 13'ü çocuk 65 Filistinli öldürüldü.

Filistin yönetimi, İsrail güçlerinin Nablus'ta düzenlediği baskın sebebiyle BMGK, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nı acil toplanmaya çağırmıştı.

Arap Birliği temsilcileri, Filistin'in talebi üzerine İsrail'in Nablus baskınını ele almak için Mısır'ın başkenti Kahire'de acil toplantıda bir araya gelmişti.


Arap Birliği Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Hussam Zeki Mısır