Arap ülkeleri, Sudan'daki çatışmalarla ilgili sükunet çağrısı yaptı

TAKİP ET

Suudi Arabistan, Irak, Tunus, Umman ve Kuveyt, Sudan'daki gerilimin azaltılarak diyaloğa öncelik verilmesi yönünde tavsiyede bulundu

Suudi Arabistan, Irak, Tunus, Umman ve Kuveyt, Sudan'da ordu ile milis güç Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında başlayan çatışmalar nedeniyle endişelerini belirterek, sükunet çağrısında bulundu.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, sağduyu ve itidal ile hareket ederek çerçeve anlaşması dahil olmak üzere bir mutabakatın sağlanacağı diyalog yoluyla hareket edilmesi çağrısında bulundu.

Irak Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada gerilimden uzak durulması çağrısı yaparak, Sudan'daki tüm siyasi taraflardan iç barışın korunması ve Sudan halkının çıkarları doğrultusunda hareket edilmesi için diyalog dilinin benimsenmesini istedi.

Tunus Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Sudan'daki güvenlik durumundan endişe duyulduğu belirtilerek, gerilimin azaltılarak siyasi aktörler arasında diyalog yoluna gidilmesi tavsiye edildi.

Umman Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Sudan'daki gelişmelerden endişe duyulduğu ifade edilerek, tüm taraflara azami derecede itidalli hareket ederek siyasi anlaşma sağlanması için diyalog dilinin kullanılması gerektiği kaydedildi.

Kuveyt Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da çatışmaların artmasından büyük endişe duyulduğu vurgulanarak, tüm taraflardan gerilimi ve çatışmayı derhal durdurarak itidalli hareket etmeleri istendi.

- Ne olmuştu?

Sudan'ın başkenti Hartum ve çeşitli şehirlerinde, bu sabah ordu ile HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı.

Ordu ile HDK arasında son birkaç aydır yaşanan "sözlü atışma", iki güç arasında sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Kuveyt Sudan Suudi Arabistan Tunus Umman