Arjantin Cumhurbaşkanı Fernandez, Çin Devlet Başkanı Şi ile bir araya gledi

TAKİP ET

BUENOS AIRES Arjantin Cumhurbaşkanı Alberto Fernandez, G20 Liderler Zirvesi kapsamında bir araya geldiği Çin Devlet...

BUENOS AIRES Arjantin Cumhurbaşkanı Alberto Fernandez, G20 Liderler Zirvesi kapsamında bir araya geldiği Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ekonomik ve ticari meseleleri görüştü.

Fernandez, Endonezya'nın Bali Adası'nda düzenlenen zirve kapsamında Şi ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Fernandez, zirvenin ilk oturumuna dün geçirdiği rahatsızlık nedeniyle katılamadığını belirtti.

Bali'de bir hastanede tedavi altına alındığını aktaran Fernandez, kendisine endoskopi ve kan tahlili yapıldığını ifade etti.

- "İkili ilişkiler ve bizi endişelendiren konuları hakkında konuştuk"

Fernandez, Şi ile görüşmesine ilişkin, "İkili ilişkiler ve bizi endişelendiren konular hakkında konuştuk. İkimiz de çok kutupluluğun derin savunucularıyız." dedi.

Fernandez, Şi ile sosyal adalet çerçevesinde kapsayıcı kalkınma hususunda hemfikir olduklarını belirterek, "Bizi endişelendiren iki konu vardı. Biri, swap anlaşmasının genişletilmesi. Aylardır konuşuyorduk ve hiçbir cevap alamamıştık. Bize, Arjantin'in 5 milyar doları serbestçe kullanabilmesi için Çin hükümetine talimat verdiğini söyledi. Ayrıca, bu anlaşmanın Çin'in Arjantin'e yaptığı bir istisna olduğunu söyledi." diye konuştu.

Arjantin Cumhurbaşkanı, Çinli lider ile yaptığı görüşmedeki ikinci önemli konunun, Çin'in Arjantin'in güneyindeki Santa Cruz eyaletinde sürdürdüğü Cepernic-Nestor Kirchner barajlarına ilişkin borç meselesi olduğunu söyledi.

Arjantin'in BRICS ülkeleri grubuna üye olması için Çin'in desteğine teşekkür eden Fernandez, Şi'nin görüşmede kendisine eşlik eden Kalkınma Konseyine bu borcun kapatılması için gerekli talimatı verdiğini sözlerine ekledi.

Ekonomi Bakanı Sergio Massa da swap anlaşmasının genişletilmesi hakkında, "Bu anlaşma Arjantin'in, paramızın güçlendirilmesi adına Merkez Bankası rezervlerinde 5 milyar dolar daha fazla bulundurmasını temsil ediyor. Bu sadece rezervleri artırmakla kalmıyor, aynı zamanda Merkez Bankasının tek serbest borsa piyasasında hareket etme kabiliyetini de artırıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Alberto Fernandez'in göreve gelmesiyle Arjantin ile Çin ilişkileri ilerleme sağlamış ve Kovid-19 salgınında Çin'in, Arjantin'in aşılara erişimine katkı sağlamasıyla pekişmişti.

Halihazırda Çin, Arjantin'in en büyük ikinci ticaret ortağı konumunda bulunuyor ve Çin, Arjantin'in en çok ihracat yaptığı ikinci ülke olarak öne çıkıyor.


Arjantin Cumhurbaşkanı Alberto Fernandez Çin Devlet Başkanı Şi Cinping