Ateşli silahlar yönetmeliğindeki değişiklikle "Silahlı suçlar artabilir"

TAKİP ET

Ateşli Silahlar Yönetmeliği 19'uncu kez değişti. Bu değişiklikle ruhsatlı silah alabileceklerin sayısı artırıldı. Silah alma yasağı olanlara ruhsat verilmesinin önü açıldı. Uzmanlar, değişiklik bireysel silahlanma açısından tehlike oluşturmasının yanı sıra silahla ilgili suçlarda artış olacağı görüşünde.

"Ateşli silahlar Ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik"te geçen hafta değişiklik yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmeliğe göre, ruhsatlı silah alabileceklerin kapsamı genişletildi. Silah ruhsatı verilmesini engelleyen hallerle ilgili maddede de önemli değişikler yapıldı. Yeniden silah verilmesi 'sakıncalı' olanlardan uygun bulunanlara da taşıma veya bulundurma ruhsatı verilecek. Belirli suçlardan (kadına karşı şiddetin önlenmesi bağlamında haklarında tedbir kararı verilenler dahil) haklarında kovuşturma yapılanların silahları dava sonuna kadar emanete alınacak.

Milliyet gazetesinden Elif Altın'ın haberinde uzmanların konuyla ilgili görüşlerine yer verildi. 
 
DOLAŞAN SİLAH SAYISI 25 MİLYON

Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatr Dr. Ayhan Akcan, yapılan değişiklikte en önemli noktalardan birinin, ateşli silahla işlenen suçlardan mahkûm olanların infazının üzerinden 5 yıl geçtikten sonra ruhsat başvurusu yapabilecek olması olduğunu belirterek, “5 yıl sonra bu kişilerin tekrar ruhsat alabilecek olması sakıncalı. Keşke Türkiye’de polis ve jandarma dışında kimsede silah olmasa. Taşıma ruhsatını arttırdığınızda maalesef silahla ilgili suçlarda artış oluyor” dedi.

Yönetmelikte yapılan değişikliğin bireysel silahlanmanın önüne geçecek bir düzenleme olması gerektiğine işaret eden Akcan, “Bireysel silahlanmaya ilişkin tedbirler alınması gerekiyor. Yüzde 85’i ruhsatsız 25 milyon silahın bulunduğu Türkiye’de şiddet vakalarının son 4 yılda yüzde 69 arttı. Yeni yönetmelik için cinayet, yaralama, gasp gibi olaylarda caydırıcı olan hiçbir madde yok. Yönetmelik silahla ilgili şiddeti azaltmıyor. Eve silah alırken eş rızası eşine sorma düzenlemesi yok” diye konuştu. 

Ateşli Silahlar Yönetmeliği