Atık yağların yönetimine ilişkin düzenleme Resmi Gazete'de

TAKİP ET

Madeni yağ üretiminde bu yıl için yüzde 2, 2024 için yüzde 4, 2025 için yüzde 6, 2026 için yüzde 8 ve sonraki yıllarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının belirleyeceği oranlarda atık yağdan üretilmiş baz yağ kullanılacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yapılan, atık yağların yönetimine ilişkin düzenlemeyle, atıktan elde edilen baz yağların, madeni yağ üretiminde kullanım oranları yeniden düzenlendi, bu yıl için oran yüzde 2 olarak belirlendi.

Bakanlıkça atık yağ toplama miktarının artırılması ve atık yağların yönetiminin daha etkin hale getirilmesi amacıyla hazırlanan, "Atık Yağların Yönetimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmelikle, madeni yağ üreticilerinin kullanacağı, atıktan elde edilmiş baz yağ oranları revize edildi.

Bu kapsamda madeni yağ üretiminde bu yıl için yüzde 2, 2024 için yüzde 4, 2025 için yüzde 6, 2026 yüzde 8 ve sonraki yıllarda Bakanlığın belirleyeceği oranlarda "atık yağdan üretilmiş baz yağ" kullanılacak.

Zorunlu kullanım oranlarına, "ithal edilen atık yağdan üretilmiş baz yağlar" dahil edilemeyecek. Atıktan üretimi bulunmayan baz yağ grupları için de bu hüküm uygulanamayacak.

- Araçtan araca atık yağ transferine 1 yıl şartı

Atık yağların taşınmasının ekonomik hale gelebilmesi adına "araçtan araca atık yağ transfer edilmesi"ne ilişkin de düzenleme yapıldı.

Buna göre, atık yağ rafinasyon tesisleri, tehlikeli madde taşımacılığına ilişkin mevzuata uymak kaydıyla, organize sanayi bölgeleri veya sanayi siteleri içerisinde belirlenecek noktalarda, 1 yıl süreyle araçtan araca atık yağ transfer edebilecek.

Madeni yağ üreticilerinin atık yağ toplama yükümlülüğü de kaldırılacak.

atık yağ çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yönetmelik