ATO Başkan Yardımcısı Yılmaz, "1. Nijer Eyaleti Yeşil Ekonomi Zirvesi"ne katıldı:

TAKİP ET

"Tarımda teknoloji kullanımı ve sürdürülebilir tarım uygulamaları tekniklerinin uygulanabilmesi için üreticilerin öncelikle bu teknolojilere erişebilmesi gerekiyor"

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, tarımda teknolojinin kullanımı ve sürdürülebilir tarım uygulamaları tekniklerinin kullanılabilmesi için üreticilerin öncelikle bu teknolojilere erişebilmeleri gerektiğini ifade etti.

Odadan yapılan açıklamaya göre Yılmaz, Nijer Eyaleti Valiliği, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve Dünya Bankasınca Nijerya'da gerçekleştirilen "1. Nijer Eyaleti Yeşil Ekonomi Zirvesi"ne katıldı.

"Sürdürülebilir Tarım" oturumunda konuşan Yılmaz, Tarım ve Orman Bakanlığının Dünya Bankası desteğiyle hayata geçirdiği Türkiye İklim Dostu ve Rekabetçi Tarımsal Büyüme Projesi'ne (TUCSAP) değindi.

Yılmaz, projenin sürdürülebilir ve rekabetçi tarımsal büyüme için kapasiteyi güçlendirmeyi ve Türkiye'de hedeflenen bölgelerde iklim dostu tarımın kullanımını teşvik etmeyi amaçladığını belirtti.

İklim değişikliği nedeniyle ekosistemin bozulduğunu ve biyoçeşitlilik kaybı yaşandığını bildiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Koruduğunuz, özen gösterdiğiniz şey, zamana direnerek gelecek nesillere katkı sağlıyor. Bu korunma sayesinde ya da başka bir deyişle sürdürülebilirlik sayesinde, tarih sahnesinden günümüze gelerek, bugünün insanına ışık oluyor. Aynı şekilde bugün koruyabildiğimiz çevremiz, tarım alanlarımız, suyumuz gelecek nesillerin yaşamının devam edebilmesine imkan sağlayacak."

Yılmaz, dünyada tarım arazilerinin giderek azaldığına dikkati çekerek, 2050'ye kadar tahmin edilen nüfus artışını karşılayabilmek için gıda üretiminin en az yüzde 60 artırılması gerektiğini ifade etti.

Tarımda teknoloji kullanımına da değinen Yılmaz, şu değerlendirmede bulundu:

"Tarımda teknoloji kullanımı ve sürdürülebilir tarım uygulamaları tekniklerinin uygulanabilmesi için üreticilerin öncelikle bu teknolojilere erişebilmesi gerekiyor. Bu çerçevede çiftçilere yönelik özel finansman çözümlerinin geliştirilmesi önem kazanıyor. Zira çiftçilerin ihtiyaç duydukları destekleri alamamaları, umut vadeden çözümlerin üretim süreçlerinde kullanılamaması anlamına gelebiliyor. Bu da hepimizin geleceğini tehlikeye atıyor."


ATO Halil İbrahim Yılmaz Nijer