Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonundan 29 Ocak Toplumsal Dayanışma Günü mesajı

TAKİP ET

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, Batı Trakya Türk toplumunun, 29 Ocak...

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, Batı Trakya Türk toplumunun, 29 Ocak 1988'deki mücadele azmi ve ruhu ile haksızlık ve baskılara boyun eğmeyeceğini, demokrasi kuralları çerçevesinde kimlik, hak ve özgürlükler için mücadeleye devam edeceklerini bildirdi.

29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü dolayısıyla ABTTF tarafından Habipoğlu imzasıyla sosyal medya üzerinden yayımlanan açıklamada, 29 Ocak 1988'de Batı Trakya Türklerinin, Yunan devletinin Türk kimliğini inkarına karşı hep bir ağızdan "Türk'üz" diye haykırdığı anımsatıldı.

Batı Trakya Türklerinin söz konusu tarihte siyasi, sosyal ve kültürel baskılara boyun eğmeyerek demokratik tepkisini tüm dünyaya duyurduğunu kaydeden Habipoğlu, şunları ifade etti:

"ABTTF olarak 29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü’müzün 35. yılında ülkemizi toplumumuzun Lozan Barış Antlaşması ve ikili antlaşmalardan doğan tüm haklarına tam saygı göstermeye çağırıyor, yıllardır çeşitli yasa ve uygulamalarla gasbedilen eğitim ve dini özerkliğimizin iadesini istiyoruz. Ülkemizin vatandaşları olarak ötekileştirilmeden bizleri doğrudan ilgilendiren tüm konularda söz sahibi olmak, karar alma mekanizmalarına dahil edilmek istiyoruz."

Batı Trakya Türklerinin varlıklarının inkarına karşı verdikleri mücadeleye devam ettiklerini belirten Habipoğlu, İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği ile ilgili Yunanistan'ın, dernek kurma özgürlüğünü ihlal ettiğine yönelik Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) kararının üzerinden 15 yıl geçmesine rağmen Yunanistan'ın bu kararı hala uygulamadığını vurguladı.

Habipoğlu, "Son zamanlarda toplumumuzun liderlerinin örf, adet ve kültürümüzle ilgili etkinliklerde, toplantılarda ve cuma namazlarında ana vatanımızın başkonsolosu ile birlikte aynı karede yer almaları bile suçmuş gibi bir algı yaratılmak isteniyor. Birileri sürekli ve bilinçli olarak bölgemizde suları bulandırmaya çalışıyor." görüşünü paylaştı.

ABTTF olarak Batı Trakya Türklerine karşı yapılan haksızlık ve baskıları uluslararası alanda gündeme taşıdıklarını aktaran Habipoğlu, 29 Ocak 1988’in üzerinden 35 yıl geçmesine rağmen mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi.

- Batı Trakya'da 29 Ocak direnişi

Batı Trakya'da isimlerinde Türk ifadesi bulunan derneklerin, Yunanistan'da Türk bulunmadığı gerekçesiyle mahkeme kararıyla kapatılmak istenmesi üzerine Türk azınlık, Gümülcine'de 29 Ocak 1988'de toplu direniş olarak adlandırılan büyük yürüyüş gerçekleştirmişti.

Bu tepkilerin ikinci yıl dönümü olan 29 Ocak 1990'da ise fanatik Yunan gruplarınca Gümülcine ve İskeçe'de Türklere karşı toplu saldırılar düzenlenmişti.

Yunan polisinin izin vermesiyle iki gün süren saldırılarda Türklere ait 500'ün üzerinde dükkan ve iş yeri tahrip edilerek yağmalanmış, aralarında merhum İskeçe Müftüsü Mehmet Emin Aga ile dönemin Bağımsız Milletvekili Ahmet Faikoğlu'nun da bulunduğu çok sayıda Türk darbedilmişti.

Batı Trakya'daki Türk azınlığı, her yıl 29 Ocak'ta "anma" etkinlikleri düzenliyor.


​Batı Trakya Türk Azınlığı 29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü YUNANİSTAN