Avrupa'da depremzedeler anısına açılan taziye defterlerini üst düzey isimler imzalıyor

TAKİP ET

Türkiye'nin Avrupa'daki büyükelçiliklerinde, "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli...

Türkiye'nin Avrupa'daki büyükelçiliklerinde, "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin anısına açılan taziye defterlerini cumhurbaşkanları, parlamento başkanları ve bakanlar imzalıyor.

Türkiye'nin Londra Büyükelçiliğinde çevrimiçi olarak açılan taziye defterini Birleşik Krallık hükümeti adına Dışişleri Bakanı James Cleverly imzaladı.

Yaşanan kayıplardan duyduğu üzüntüyü dile getiren Cleverly, Birleşik Krallık'ın Türkiye'ye yardıma her zaman hazır olduğunu iletti.

Ayrıca Avam Kamarası Başkanı Lindsay Hoyle, Galler Hükümeti Sosyal Adalet Bakanı Jane Hutt, Westminster Başpiskoposu Vincent Nichols ve Londra’da faaliyet gösteren kordiplomatik temsilciler de taziyelerini iletti.

İrlanda'da ise Cumhurbaşkanı Michael Higgins'in ardından Uluslararası Yardımlar ve Diasporadan Sorumlu Devlet Bakanı Sean Fleming Türkiye'nin Dublin Büyükelçiliğinde ziyaretle açılan taziye defterini şahsı ile Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Michael Martin adına imzaladı.

- İskoçya

Türkiye'nin Edinburgh Başkonsolosluğunda açılan taziye defterini ise İskoçya hükümeti adına Anayasa, Dış İlişkiler ve Kültür Bakanı Angus Robertson imzaladı.

İskoçya Hükümeti’nin taziyelerini ileten Robertson, Türkiye’ye yardıma hazır olduklarını vurguladı. İskoçya hükümeti, Türkiye ve Suriye'ye 500 bin sterlinlik yardım yapılacağını da açıklamıştı.​​​​​​​

Ayrıca İskoçya Bölgesel Başbakanı Nicola Sturgeon, dün İskoç parlamentosunda düzenlenen Türkiye ve Suriye'ye yardım kampanyasının lansmanında Türkiye'nin Edinburgh Başkonsolosu Özgür Yavuzer'e ülkesinin Türkiye'nin yanında olduğunu ve gerektiği takdirde ilave yardıma hazır olduklarını iletti.

- Malta

Malta Cumhurbaşkanı George Vella da eşi Miriam Vella ile beraber, bugün Türkiye'nin Valetta Büyükelçiliğine giderek Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşanan felaketlerde hayatını kaybedenler için açılan taziye defterini imzaladı.

Cumhurbaşkanı Vella, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Binlerce kişinin hayatını kaybettiği yıkıcı depremin ardından bu trajik anda Türkiye Cumhuriyeti halkına taziyelerimi ilettim. Floriana'daki Türk Büyükelçiliği'nde açılan taziye defterini imzaladım." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Valetta Büyükelçiliği de Twitter hesabından, "Bugün Büyükelçiliğimizi ziyaret ederek ülkemizde yaşanan deprem felaketi nedeniyle açılan taziye defterini imzalayan #Malta Cumhurbaşkanı Sayın George Vella’ya ve kıymetli eşleri Sayın Miriam Vella’ya teşekkürlerimizi sunuyoruz." paylaşımında bulundu.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Malta Cumhurbaşkanı Vella, Türkiye'nin Valetta Büyükelçisi Erdeniz Şen ile de büyükelçilikte bir süre görüştü.

- Karadağ ve Sırbistan

Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic de Türkiye'nin Podgroica Büyükelçiliğinde açılan taziye defterini imzalarken, "Binlerce insanın yaşamını yitirdiği Türkiye'deki depremleri büyük bir üzüntüyle karşıladım. Türk halkına başsağlığı diliyorum. Karadağ, her zaman dost Türkiye'nin yanında." ifadelerini kullandı.

Sırbistan'da Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesinin en büyük kenti Novi Pazar'ın hastanesinde görev yapan doktor ve hemşireler ise Novi Pazar Başkonsolosluğunda açılan taziye defterini imzalayarak, maaşlarının bir kısmını depremzedeler için ayıracaklarını duyurdu.


İngiltere İskoçya Bölgesel Başbakanı Nicola Sturgeon Londra Malta Türkiye'nin Dublin Büyükelçiliği Türkiye'nin Edinburgh Başkonsolosluğu Türkiye'nin Edinburgh Başkonsolosu Özgür Yavuzer Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği Türkiye'nin Valetta Büyükelçiliği